INVESTIGADORES
OLMEDO Ruben Horacio
artículos
LÓPEZ, PALOMA LUCÍA; GUERBEROFF ENEMARK, GISELA KAY; GROSSO, NELSON RUBÉN; OLMEDO, RUBÉN HORACIO
Antioxidant effectiveness between mechanisms of “Chain breaking antioxidant” and “Termination enhancing antioxidant” in a lipid model with essential oils
Food Bioscience; Año: 2024 vol. 57
FLORENCIA CRAVERO, CAROLINA; STEFANI JUNCOS, NICOLLE; RUBÉN GROSSO, NELSON; HORACIO OLMEDO, RUBÉN
Autoxidation interference assay to evaluate the protection against lipid oxidation of antioxidant administration: Comparison of the efficiency of progressive release or total administration
FOOD CHEMISTRY; Año: 2024 vol. 444
MARIANI, M. E.; JUNCOS, NICOLLE STEFANI; GROSSO, N.R.; OLMEDO R. H.
Use of mushrooms as antioxidants in a lipid oxidation model under indirect and direct oxidation tests: ethanolic extracts of Ganoderma resinaceum and Phlebopus bruchii
Journal of the Science of Food and Agriculture; Año: 2024
LÓPEZ, PALOMA LUCÍA; GUERBEROFF, GISELA KAY; GROSSO, NELSON RUBÉN; OLMEDO, RUBÉN HORACIO
Antioxidant-efficient indicator determinate by the relationship between β-myrcene/caryophyllene (α, β) on Hop (Humulus lupulus) essential oils under an accelerated oxidation test
Industrial Crops and Products; Año: 2023 vol. 205
LÓPEZ, PALOMA LUCÍA; ENEMARK, GISELA KAY GUERBEROFF; GROSSO, NELSON RUBÉN; OLMEDO, RUBÉN HORACIO
Oxidative Protection of Sunflower Oil Used in Industrial Process at High Temperature by Volatile Components from Origanum vulgare and Humulus lupulus Essential Oils
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY; Año: 2023
LÓPEZ, PALOMA LUCÍA; JUNCOS, NICOLLE STEFANI; GROSSO, NELSON RUBÉN; OLMEDO, RUBÉN HORACIO
Use of Humulus lupulus and Origanum vulgare as Protection Agents Against Oxidative Deterioration in “Deep-Fried Process”: Frying Model Assay with Sunflower Oil and High-Oleic Peanuts
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY; Año: 2023
BORREDA, CAMILA; CRAVERO PONSO, CAROLINA FLORENCIA; OLMEDO, RUBÉN HORACIO
EL CONCEPTO DE LA CALIDAD DESDE LA PERSPECTIVA DE LOS ADQUIRENTES DE ALIMENTOS: ¿QUÉ ES Y CÓMO SE ABORDA LO QUE LLAMAMOS “CALIDAD” DESDE LA DOCENCIA?
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2023 vol. 11 p. 17 - 22
LÓPEZ, PALOMA LUCÍA; JUNCOS, NICOLLE STEFANI; GROSSO, NELSON RUBÉN; OLMEDO, RUBÉN HORACIO
Determination in the efficiency of the use of essential oils of oregano and hop as antioxidants in deep frying processes
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY; Año: 2023
MOGRO S.; GUERBEROFF G. K.; OLMEDO R. H.
ESTUDIO DEL KÉFIR DE AGUA COMO BASE PARA BEBIDAS CARBONATADAS
Nexo Agropecuario; Lugar: Cordoba; Año: 2022 vol. 10 p. 54 - 58
LÓPEZ, PALOMA LUCÍA; JUNCOS, NICOLLE STEFANI; GROSSO, NELSON RUBÉN; OLMEDO, RUBÉN HORACIO
Minthostachys Mollis Essential Oil and Its Combination with Tert-butylhydroquinone for Control of Lipid Oxidation
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY; Año: 2022 vol. 124
GUERBEROFF G. K.; MARIANI, M. E.; LÓPEZ P. L.; JUNCOS N. S.; CRAVERO PONSO C. F.; CORTES PINCHEIRA P. M.; OLMEDO R. H.
I JORNADA DE VINCULACION EN AGROALIMENTOS DE LA FACULTAD DE CIENCIAS AGROPECUARIAS: ENFOQUE BASADO EN “EMPRESAS DE PUERTAS ABIERTAS”
Nexo Agropecuario; Lugar: Cordoba; Año: 2022 vol. 10 p. 59 - 68
LÓPEZ P. L.; MARCHESINO M. A.; GROSSO, N.R.; OLMEDO R. H.
Comparative Study of Accelerated Assays for Determination of Equivalent Days in the Shelf Life of Roasted Peanuts using Chemical and Volatile Oxidation Indicators
FOOD CHEMISTRY; Lugar: Amsterdam; Año: 2022
LÓPEZ P. L.; REINANTE, R. D.; GROSSO, N.R.; OLMEDO R. H.
Tendencias en la percepción de los consumidores y adquirientes sobre los aditivos alimentarios
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2021 vol. 9 p. 45 - 51
GUERBEROFF G. K.; LÓPEZ P. L.; JUNCOS N. S.; CRAVERO PONSO C. F.; MARCHESINO M. A.; OLMEDO R. H.
Conferencias virtuales y formación a distancia sobre desarrollos de alimentos en la FCA-UNC: Funcionales vs optimizados, proteínas vegetales, aroma tostado y aceite esencial en lácteos
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2021 vol. 9 p. 105 - 110
MARIANI, M. E.; JUNCOS N. S.; GROSSO, N.R.; OLMEDO R. H.
Tendencias en la bioindustria: obtención de biomasa de hongos para generación de principios activos antioxidantes para su uso alimentario
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2021 vol. 9 p. 59 - 64
GUERBEROFF G. K.; REINANTE, R. D.; GROSSO, N.R.; OLMEDO R. H.
El rol de los parámetros de letalidad de salmonela en los procesos térmicos: el caso de maní tostado
Nexo Agropecuaria; Lugar: Córdoba; Año: 2021 vol. 9 p. 76 - 80
JUNCOS N. S.; CRAVERO PONSO C. F.; OLMEDO R. H.; GROSSO, N.R.
El sinergismo de aceites esenciales como modelo para prevenir el deterioro oxidativo y microbiano de los alimentos
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2021 vol. 9 p. 52 - 58
JUNCOS N. S.; MARCHESINO M. A.; REINANTE, R. D.; MARIANI, M. E.; OLMEDO R. H.
LA CREACIÓN DE IMAGEN COMO HERRAMIENTA DIDÁCTICA DE MOTIVACIÓN EN LA ENSEÑANZA VIRTUAL: CONCURSO FOTOGRÁFICO EN BIOTECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2021 vol. 9 p. 59 - 67
LÓPEZ P. L.; GROSSO, N.R.; OLMEDO R. H.
Percepción de productos de maní por parte de los adquirientes y consumidores
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2020 vol. 8 p. 118 - 125
GUERBEROFF G. K.; MARCHESINO M. A.; LÓPEZ P. L.; OLMEDO R. H.
Conferencias a distancia en la FCA-UNC sobre concientización social de gestión de pérdidas y desperdicios de alimentos en el marco de covid-19: concepto y acciones
Nexo Agropecurio; Lugar: Córdoba; Año: 2020 vol. 8 p. 111 - 117
CRAVERO PONSO C. F.; JUNCOS N. S.; OLMEDO R. H.
El rol de los aceites esenciales en los procesos fermentativos de lácteos: elaboración de yogur con aceite esencial de naranja
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2020 vol. 8 p. 104 - 110
CRAVERO PONSO C. F.; JUNCOS N. S. ; OLMEDO R. H.
Aflatoxina M1 en quesos y su importancia en la actualidad
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2020 vol. 8 p. 37 - 42
GUERBEROFF G. K.; MARCHESINO M. A.; LÓPEZ P. L.; OLMEDO R. H.
El perfil sensorial de la cerveza como criterio de calidad y aceptación
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2020 vol. 8 p. 52 - 59
MARCHESINO M. A.; LÓPEZ P. L.; GUERBEROFF G. K.; OLMEDO R. H.
Los procesos de fritura y su relación con los valores nutricionales y la inocuidad: una visión integral desde la seguridad alimentaria
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2020 vol. 8 p. 43 - 51
GUERBEROFF G. K.; MARCHESINO M. A.; LÓPEZ P. L.; OLMEDO R. H.
Ciclo de conferencias virtuales y a distancia sobre seguridad alimentaria en la FCA-UNC como respuesta al contexto de covid-19: Calidad, Inocuidad, Fraude Alimentario y Defensa de los Alimentos
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2020 vol. 8 p. 1 - 7
OLMEDO R. H.; GROSSO, N.R.
Oxidative Stability, Affective and Descriptive Sensory Properties of Roasted Peanut Flavored with Oregano, Laurel, and Rosemary Essential Oils as Natural Preservatives of Food Lipids
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY; Lugar: Weinheim; Año: 2019 vol. 121
OLMEDO R. H.; RIBOTA P.; GROSSO, N.R.
Decrease of chemical and volatile oxidation indicators using oregano essential oil combined with BHT in sunflower oil under accelerated storage conditions
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE; Año: 2019 vol. 56 p. 2522 - 2535
OLMEDO R. H.
Conceptos Generales de la Seguridad Alimentaria
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2019 vol. 7 p. 31 - 34
OLMEDO R. H.; RIBOTA P.; GROSSO, N.R.
Antioxidant Activity of Essential Oils Extracted from Aloysia triphylla and Minthostachys mollis that Improve the Oxidative Stability of Sunflower Oil under Accelerated Storage Conditions
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY; Lugar: Weinheim; Año: 2018 vol. 120
OLMEDO R. H.; RIBOTA P.; GROSSO, N.R.
Oxidative stability, affective and discriminative sensory test of high oleic and regular peanut oil with addition of oregano essential oil
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE; Año: 2018 vol. 55 p. 5133 - 5141
OLMEDO R. H.
Antioxidantes en alimentos: Aceites esenciales
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2017 vol. 2 p. 32 - 36
GANCHEGUI M.; LAMBIR J.; DEZA M. C.; OLMEDO R. H.
Alternativas para categorías de descarte: experiencias de elaboración de embutidos de cabra
Nexo Agropecuario; Lugar: Córdoba; Año: 2017 vol. 5 p. 20 - 22
OLMEDO R. H.; HERRERA J. M.; LUCINI, E.; ZUNINO, M.; PIZZOLITTO J. S.; DAMBOLENA SEBASTIAN; ZYGADLO, J.
Essential oil of Tagetes filifolia against the flour beetle Tribolium castaneum and its relation to acetylcholinesterase activity and lipid peroxidation
agriscientia; Lugar: Córdoba; Año: 2015 vol. 32 p. 113 - 121
OLMEDO, R.; ASENSIO C.; GROSSO, N.R.
Thermal stability and antioxidant activity of essential oils from aromatic plants farmed in Argentina
Industrial Crops and Products; Lugar: Amsterdam; Año: 2015 vol. 69 p. 21 - 28
OLMEDO, R.; NEPOTE, V.; GROSSO, N.R.
Antioxidant activity of fractions from oregano essentials oils obtained by molecular distillation
FOOD CHEMISTRY; Año: 2014 vol. 156 p. 212 - 219
OLMEDO, R.; NEPOTE, V.; GROSSO, N.R.
Preservation of sensory and chemical properties in flavoured cheese prepared with cream cheese base using oregano and rosemary essential oils
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT UND-TECHNOLOGIE-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; Año: 2013 vol. 53 p. 409 - 417
OLMEDO, R.; NEPOTE, V.; GROSSO, N.R.
Aguaribay and Cedron Essential Oils as Natural Antioxidants in Oil-Roasted and Salted Peanuts
JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY (JAOCS); Lugar: Berlin; Año: 2012
OLMEDO, R.; NEPOTE, V.; GROSSO, N.R.
Sensory and chemical stability in coated peanuts with addition of essential oils
GRASAS Y ACEITES; Año: 2012 vol. 63 p. 5 - 13
DAMBOLENA SEBASTIAN; ZUNINO, M.; LUCINI, E.; OLMEDO R. H.; BANCHIO, E.; BIMA, P.; ZYGADLO, J.
Total Phenolic Content, Radical Scavenging Properties and Essential Oils Composition of Origanum Species from different Populations
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY; Año: 2010 vol. 58 p. 1115 - 1120
OLMEDO, R.; ASENSIO C.; NEPOTE, V.; MESTRALLET, M.G.; GROSSO, N.R.
Chemical and sensory stability of fried-salted peanuts flavored with oregano essential oil and olive oil
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE; Año: 2009 vol. 89 p. 2128 - 2136
NEPOTE, V.; OLMEDO, R.; MESTRALLET, M.G.; GROSSO, N.R.
A Study of the Relationships between Consumer Acceptance, Oxidation Chemical Indicators and Sensory Attributes in High-Oleic and Normal Peanuts
JOURNAL OF FOOD SCIENCE; Año: 2009 vol. 74 p. 1 - 8
OLMEDO, R.; NEPOTE, V.; MESTRALLET, M.G.; GROSSO, N.R.
Effect of the essential oil addition on the oxidative stability of fried-salted peanuts
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; Año: 2008 vol. 43 p. 1935 - 1944
NEPOTE, V.; MESTRALLET, M.G.; OLMEDO R. H.; RYAN, L.; CONCI, S.; GROSSO, N.R.
Chemical composition and sensory analysis of roasted peanuts coated with prickly
GRASAS Y ACEITES; Lugar: Sevilla, España; Año: 2008 vol. 59 p. 84 - 91