INVESTIGADORES
WOLF Irma Veronica
artículos
VÉLEZ, MARÍA A.; WOLF, I. VERÓNICA; ESPARIZ, MARTÍN; ACCIARRI, GIULIANA; MAGNI, CHRISTIAN; HYNES, ERICA R.; PEROTTI, M. CRISTINA
Study of volatile compounds profiles in milk matrices using Enterococcus faecalis EstA and Rhizomucor miehei lipase
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL; Lugar: Amsterdam; Año: 2023 vol. 169
PERALTA, GUILLERMO H.; BERET, VICTORIA; BÜRGI, MILAGROS; ALE, ELISA C.; MARTÍNEZ, LUCIANO J.; ALBARRACÍN, VIRGINIA H.; WOLF, I. VERÓNICA; BERGAMINI, CARINA V.
Impact of media culture, freeze-drying and storage conditions on preservation of Lacticaseibacillus paracasei 90: viability and metabolic potential as a secondary culture in semi-hard cheese
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL; Año: 2023
GIMÉNEZ, PAULA; WOLF, I. VERÓNICA
Un recorrido histórico sobre los alimentos y la alimentación: experiencia áulica universitaria
Revista Anales de la Asociación Química Argentina; Lugar: Buenos Aires; Año: 2023 vol. 109
REYES GAGNETEN, SILVINA; IRMA VERÓNICA, WOLF
LA ALIMENTACIÓN HUMANA: ESTRATEGIAS PARA UN ABORDAJE INTERDISCIPLINARIO EN LAS INSTITUCIONES EDUCATIVAS
Revista Binacional Brasil-Argentina: Diálogo entre as ciências; Año: 2023 vol. 12 p. 159 - 171
VÉNICA, CLAUDIA INÉS; WOLF, IRMA VERÓNICA; SPOTTI, MARÍA JULIA; CAPRA, MARÍA LUJÁN; MERCANTI, DIEGO JAVIER; PEROTTI, MARÍA CRISTINA
Impact of protein-providing milk ingredients on volatile compounds, microstructure, microbiology and physicochemical characteristics of yogurts
Food Bioscience; Año: 2023 vol. 53
GIMÉNEZ, PAULA; PERALTA, GUILLERMO H.; BATISTELA, MARA E.; CUFFIA, FACUNDO; ALE, ELISA C.; WOLF, I. VERÓNICA; PEROTTI, M. CRISTINA; HYNES, ERICA R.; BERGAMINI, CARINA V.
Impact of the use of skim milk powder and adjunct cultures on the levels of organic acid and carbohydrates, volatile compounds and sensory properties of Cremoso cheese
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL; Año: 2023 vol. 140
VALLEJOS, LUDMILA; REYES, SILVINA; OCAMPO, ANA BLANCA; REBECHI, SILVINA; WOLF, I. VERÓNICA
Conociendo la composición química de los alimentos a través de actividades experimentales simples
Revista Anales de la Asociación Química Argentina; Año: 2023 vol. 109
VÉNICA, CLAUDIA I.; WOLF, IRMA V.; BERET, MARÍA V.; BERGAMINI, CARINA V.; BURNS, PATRICIA; BINETTI, ANA; PEROTTI, MARÍA C.
Influence of commercial starter culture on fermentation dynamics and quality characteristics of yogurts obtained with different formulations
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE; Año: 2022
SEIJO M.; BONANNO, M.S.; VÉNICA, CLAUDIA I.; PITA MARTÍN DE PORTELA, M.L.; BOZZINI, C.; BERGAMINI, C.V.; WOLF, I. VERÓNICA; PEROTTI, M. CRISTINA; ZENI, SUSANA
Absorción mineral y retención ósea en ratas normales en crecimiento por el consumo de un yogur experimental reducido en lactosa conteniendo galactooligosacáridos (GOS)
Actualizaciones en Osteología; Año: 2022 vol. 18 p. 60 - 74
PERALTA, GUILLERMO H.; MILAGROS BÜRGI, MARÍA D.; MARTÍNEZ, LUCIANO J.; ALBARRACÍN, VIRGINIA H.; WOLF, I. VERÓNICA; PEREZ, ADRIÁN A.; SANTIAGO, LILIANA; HYNES, ERICA R.; BERGAMINI, CARINA V.
Influence of three ultrasound treatments on viability, culturability, cell architecture, enzymatic activity and metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL; Año: 2022
SEIJO M.; BONANNO, M.S.; VÉNICA, CLAUDIA I.; MAROTTE, C.; PITA MARTÍN DE PORTELA; BERGAMINI, CARINA V.; WOLF, I. VERÓNICA; PEROTTI, M. CRISTINA; ZENI, SUSANA
A yoghurt containing galactooligosaccharides and having low-lactose level improves calcium absorption and retention during growth: experimental study
International Journal of Food Science and Technology; Año: 2021
BERET, M. VICTORIA; PERALTA, GUILLERMO H.; VERA-CANDIOTI, LUCIANA; WOLF, I. VERÓNICA; SÁNCHEZ, RENZO; HYNES, ERICA R.; BERGAMINI, CARINA V.
Culture media based on effluent derived from soy protein concentrate production for Lacticaseibacillus paracasei 90 biomass production: statistical optimisation, mineral characterization, and metabolic activities
ANTON LEEUW INT. J. G.; Año: 2021 vol. 114 p. 2047 - 2063
PERRET, SOFÍA EUGENIA; VÉNICA, CLAUDIA INÉS; PEROTTI, MARÍA CRISTINA; WOLF, IRMA VERÓNICA
Yogures adicionados con caseinomacropéptido: Estudio de la actividad anticariogénica
Revista Tecnología y Ciencia; Año: 2021 p. 41 - 54
CUFFIA, FACUNDO; BERGAMINI, CARINA V; HYNES, ÉRICA R; WOLF, IRMA V; PEROTTI, MARÍA C
Evaluation of autochthonous cultures to improve the cheese flavor: A case study in hard cheese model
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL; Año: 2020 vol. 26 p. 173 - 184
WOLF, I. VERÓNICA; PEROTTI, M. CRISTINA
Los productos lácteos y su rol en la salud bucal
TECNOLOGIA LACTEA LATINOAMERICANA; Año: 2020
VÉNICA, CLAUDIA I.; WOLF, VERÓNICA I.; BERGAMINI, CARINA V.; PEROTTI, MARÍA C.
Effect of the incorporation of β-galactosidase in the GOS production during manufacture of soft cheese
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL; Año: 2020 vol. 137
PERALTA, GUILLERMO H.; BERGAMINI, CARINA V.; COSTABEL, LUCIANA; AUDERO, GABRIELA; ALE, ELISA C.; BINETTI, ANA G.; WOLF, I. VERÓNICA; CUATRÍN, ALEJANDRA; NIETO, IVANA; PEROTTI, M. CRISTINA; HYNES, ERICA R.
Performance of Lactobacillus paracasei 90 as an adjunct culture in soft cheese under cold chain interruption
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL; Año: 2020 vol. 109
CUFFIA, FACUNDO; BERGAMINI, CARINA VIVIANA; WOLF, IRMA VERÓNICA; HYNES, ERICA RUTH; PEROTTI, MARIÁ CRISTINA
Influence of the culture preparation and the addition of an adjunct culture on the ripening profiles of hard cheese
Journal of Dairy Research; Año: 2019 vol. 86 p. 120 - 128
VÉLEZ, MARÍA AYELÉN; HYNES, ERICA RUT; RODRIGUEZ, GRACIELA; GARITTA, LORENA; WOLF, IRMA VERÓNICA; PEROTTI, MARÍA CRISTINA
A new technological approach for ripening acceleration in cooked cheeses: Homogenization, cooking and washing of the curd
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT UND-TECHNOLOGIE-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2019
DE LUCA, VALENTINA; PEROTTI, M. CRISTINA; WOLF, IRMA VERÓNICA; MEINARDI, CARLOS A.; MANDRICH LUIGGI
The addition of the themophilic esterase EST2 influences the fatty acids and volatile compound profiles of semi hard cheeses
CIêNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS; Año: 2018
REBECHI SILVINA; VÉLEZ, MARÍA A.; POZZA LEILA; WOLF I. VERÓNICA; PEROTTI M. CRISTINA
Composición de ácidos grasos y contenido de CLA en yogures comerciales
TECNOLOGIA LACTEA LATINOAMERICANA; Año: 2018 vol. 101 p. 40 - 45
CICOTELLO JOAQUÍN; WOLF I. VERÓNICA; D'ANGELO LUISA; GUGLIELMOTTI DANIELA; QUIBERONI ANDREA; SUÁREZ VIVIANA
Response of Leuconostoc strains against technological stress factors:growth performance and volatile profiles
FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2018 vol. 73 p. 362 - 370
VÉNICA, CLAUDIA INÉS; WOLF, IRMA VERÓNICA; SUÁREZ, VIVIANA BEATRIZ; BERGAMINI, CARINA VIVIANA; PEROTTI, MARÍA CRISTINA
Effect of the carbohydrates composition on physicochemical parameters and metabolic activity of starter culture in yogurts
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT UND-TECHNOLOGIE-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2018 vol. 94 p. 163 - 171
GOZÁLBEZ, MARIANELA; PEROTTI, M. CRISTINA; WOLF, I. VERÓNICA
Uso de aditivos fosfóricos en la industria alimentaria: Implicancia en la salud de los pacientes con problemas renales
La Alimentación Latinoamericana; Lugar: CABA; Año: 2018 vol. 340 p. 38 - 45
REBECHI SILVINA; WOLF I. VERÓNICA; PEROTTI, M. CRISTINA; MEINARDI CARLOS
Quesos elaborados con mezcla de leches de búfala y oveja. Efecto del tipo de leche en la lipólisis y formación de compuestos volátiles
TECNOLOGIA LACTEA LATINOAMERICANA; Año: 2017 vol. 100 p. 32 - 37
VÉLEZ, MARÍA A.; HYNES, ERICA R.; MEINARDI, CARLOS A.; WOLF, VERÓNICA I.; PEROTTI, MARÍA C.
Cheese milk low homogenization enhanced early lipolysis and volatiles compounds production in hard cooked cheeses
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL; Año: 2017 vol. 96 p. 215 - 225
PERALTA, GUILLERMO H.; BERGAMINI, CARINA V.; AUDERO, GABRIELA; PÁEZ, ROXANA; WOLF, I. VERÓNICA; PEROTTI, M. CRISTINA; HYNES, ERICA R.
Spray-dried adjunct cultures of autochthonous non-starter lactic acid bacteria
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2017 vol. 255 p. 17 - 24
CUFFIA, FACUNDO; BERGAMINI, CARINA V; WOLF, IRMA V; HYNES, ERICA R; PEROTTI, MARÍA C
Characterization of volatile compounds produced by Lactobacillus helveticus strains in a hard cheese model
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL; Año: 2017
VÉNICA, CLAUDIA INES; WOLF, I. VERÓNICA; BERGAMINI CARINA V.; PEROTTI M.CRISTINA
Influence of lactose hydrolysis on galacto-oligosaccharides, lactose, volatile profile and physicochemical parameters of different yogurt varieties
DAIRY SCIENCE & TECHNOLOGY; Lugar: Paris; Año: 2016 vol. 96 p. 4929 - 4939
PERALTA, GUILLERMO; WOLF, I. VERÓNICA; PEROTTI, M. CRISTINA; BERGAMINI, CARINA V.; HYNES, ERICA R.
Formation of volatile compounds, peptidolysis and carbohydrate fermentation by mesophilic lactobacilli and streptoccocci cultures in a cheese extract
DAIRY SCIENCE & TECHNOLOGY; Lugar: Paris; Año: 2016 vol. 96 p. 603 - 621
WOLF, I. VERÓNICA; PERALTA GUILLERMO; CANDIOTI MARIO; PEROTTI M.CRISTINA
The role of propionibacteria in the volatile profile of Pategrás cheeses
DAIRY SCIENCE & TECHNOLOGY; Lugar: Paris; Año: 2016 vol. 96 p. 551 - 567
WOLF I.VERÓNICA; HEER LUCIA
Productos lácteos: aporte nutricional de Ca y P
TECNOLOGIA LACTEA LATINOAMERICANA; Año: 2015 vol. 86 p. 48 - 53
WOLF, IRMA VERÓNICA; VÉNICA, CLAUDIA INES; PEROTTI M.CRISTINA
Effect of reduction of lactose in yogurts by addition of b-galactosidase enzyme on volatile compound profile and quality parameters
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; Lugar: Londres; Año: 2014 vol. 50 p. 1076 - 1082
PEROTTI M.CRISTINA; WOLF I. VERÓNICA; ADDIS MARGHERITA; COMUNIAN ROBERTA; PABA ANTONIO; MEINARDI, CARLOS
Incorporation of probiotic bacteria (Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium ssp.) in Argentinean ovine cheese
DAIRY SCIENCE & TECHNOLOGY; Lugar: Paris; Año: 2014 vol. 94 p. 255 - 267
PERALTA, GUILLERMO; WOLF I. VERÓNICA; BERGAMINI CARINA V.; PEROTTI, M. CRISTINA; HYNES, ERICA R.
Evaluation of volatile compounds produced by Lactobacillus paracasei I90 in a hard-cooked cheese model using solid phase microextraction
DAIRY SCIENCE & TECHNOLOGY; Lugar: Paris; Año: 2013 vol. 94 p. 73 - 81
WOLF, I. VERÓNICA; PEROTTI, M. CRISTINA
Diferenciación de quesos tipo grana de distintos orígenes a través del análisis de los perfiles de compuestos volátiles
TECNOLOGIA LACTEA LATINOAMERICANA; Año: 2013 vol. 77 p. 40 - 45
OLISZEWSKI, RUBEN; WOLF, I.VERÓNICA; BERGAMINI CARINA V.; CANDIOTI MARIO; PEROTTI M.CRISTINA
Influence of autochthonous adjunct cultures on ripening parameters of Argentinean goat's milk cheeses
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE; Lugar: Londres; Año: 2013 vol. 93 p. 2730 - 2742
PEROTTI M.CRISTINA; WOLF I.VERÓNICA; VÉNICA CLAUDIA; BERGAMINI CARINA V.
Dairy Products modified in their lactosa content
Current Nutrition and Food Science; Año: 2012 vol. 8 p. 8 - 18
VÉNICA CLAUDIA; PEROTTI CRISTINA; WOLF, I.VERÓNICA; BERGAMINI CARINA V.; ZALAZAR CARLOS A.
Intolerancia a la lactosa. Productos lácteos modificados.
TECNOLOGIA LACTEA LATINOAMERICANA; Lugar: Buenos Aires; Año: 2011 vol. 65 p. 50 - 57
URGEGHE PIETRO PAOLO; PIGA CARLOS; ADDIS MARGHERITA; DI SALVO RICCARDO; PIREDDA GIOVANNI; SCINTU MARIA FRANCESCA; WOLF IRMA VERONICA; SANNA GAVINO
SPME/GC-MS Characterization of the volatile fraction of an Italian PDO sheep cheese to prevalent lypolitic ripening: the case of Fiore Sardo
FOOD ANALYTICAL METHODS; Año: 2011 vol. 5 p. 723 - 730
MILESI, M.MERCEDES; WOLF, I.VERÓNICA; BERGAMINI, CARINA V.; HYNES, ERICA R.
Two strains of nonstarter lactobacilli increased the production of flavor compounds in soft cheeses
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE; Año: 2010 vol. 93 p. 5020 - 5031
VELEZ, M. AYELÉN; PEROTTI, M. CRISTINA; WOLF, I.VERÓNICA; HYNES, ERICA R.; ZALAZAR, CARLOS A.
Influence of milk pretreatment on production of free fatty acids and volatile compounds in hard cheeses: Heat treatment and mechanical agitation
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE; Año: 2010 vol. 93 p. 4545 - 4554
BERGAMINI, CARINA V.; WOLF, I.VERÓNICA; PEROTTI, M.CRISTINA; ZALAZAR, CARLOS A.
Characterisation of biochemical changes during ripening in Argentinean sheep cheeses
JOURNAL OF SMALL RUMINANT RESEARCH; Año: 2010 vol. 94 p. 79 - 89
WOLF, I. VERÓNICA; PEROTTI, M.CRISTINA; ZALAZAR, CARLOS A.
Composition and volatile profiles of commercial Argentinean blue cheeses
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE; Año: 2010
OLISZEWSKI, RUBEN; WOLF, I.VERÓNICA; PEROTTI, M.CRISTINA; BERGAMINI, CARINA V.; ZALAZAR, CARLOS A.
Caracterización de la maduración de quesos caprinos argentinos
TECNOLOGIA LACTEA LATINOAMERICANA; Año: 2010 vol. 60 p. 44 - 54
WOLF, I.VERÓNICA; PEROTTI, M.CRISTINA; BERNAL, SUSANA M.; ZALAZAR, CARLOS A.
Study of the chemical composition, proteolysis, lipolysis and volatile compounds profile of commercial Reggianito Argentino cheese: Characterization of Reggianito Argentino cheese
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL; Año: 2010 vol. 43 p. 1204 - 1211
SIHUFE GUILLERMO; ZORRILLA SUSANA; PEROTTI M.CRISTINA; WOLF I.VERÓNICA; ZALAZAR CARLOS; SABBAG NORA; COSTA SILVIA; RUBIOLO AMELIA
Acceleration of cheese ripening at elevated temperature. An estimation of the optimal ripening time of a traditional Argentinean hard cheese
FOOD CHEMISTRY; Año: 2009 vol. 119 p. 101 - 107
WOLF, I. VERÓNICA; MEINARDI, CARLOS; ZALAZAR, CARLOS
Production of Flavour Compounds from Fat During Cheese Ripening by Action of Lipases and Esterases
Protein & Peptide Letters; Año: 2009 vol. 16 p. 1235 - 1243
PEROTTI CRISTINA; BERNAL SUSANA; WOLF IRMA; ZALAZAR CARLOS
Perfil de ácidos grasos libres y características sensoriales de quesos Reggianito elaborados con diferentes fermentos
GRASAS Y ACEITES; Lugar: Madrid-España; Año: 2008 vol. 59 p. 152 - 159
WOLF IRMA; URGEGHE PAOLO; ADDIS MARGHERITA; ZALAZAR CARLOS; PIREDDA GIOVANNI
Aplicación de la microextracción en fase sólida al estudio de la fracción volátil de quesos de origen italiano
Revista Argentina de Lactología; Lugar: Santa Fe; Año: 2008 p. 55 - 83
MERCANTI DIEGO; WOLF IRMA; MEINARDI CARLOS; CANDIOTI MARIO; ZALAZAR CARLOS
Influencia del contenido graso y de otras variables sobre la capacidad de fusión del queso Cremoso Argentino
GRASAS Y ACEITES; Lugar: Madrid-España; Año: 2004 vol. 55 p. 296 - 302