INVESTIGADORES
ZARATE Gabriela Del Valle
artículos
FARA, AGUSTINA; HERNANDEZ-HERNANDEZ, OSWALDO; PALACIOS, JORGE; MONTILLA, ANTONIA; ZÁRATE GABRIELA
In vitro and in vivo digestibility of prebiotic galactooligosacharides synthesized by β-galactosidase from Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus CRL450
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE; Año: 2024
SABATER, CARLOS; SÁEZ, GABRIEL D.; SUÁREZ, NADIA; GARRO, MARISA S.; MARGOLLES, ABELARDO; ZÁRATE, GABRIELA
Fermentation with Lactic Acid Bacteria for Bean Flour Improvement: Experimental Study and Molecular Modeling as Complementary Tools
Foods; Año: 2024 vol. 13
FARA, AGUSTINA; HERNANDEZ-HERNANDEZ, OSWALDO; MONTILLA, ANTONIA; ZÁRATE, GABRIELA
In vitro digestibility of oligosaccharides synthesized by dairy propionibacteria β-galactosidase from lactose, lactulose and lactitol
Food Bioscience; Año: 2023 vol. 51
SAEZ, G.D.; FLOMENBAUM, L.; ZÁRATE G.
Elaboración de un encurtido fermentado por bacterias lácticas seleccionadas por sus propiedades biotecnológicas
IDITEC; Lugar: San Pablo; Año: 2023 vol. 11 p. 6 - 18
FARA, AGUSTINA; MONTILLA, ANTONIA; ZÁRATE, GABRIELA
BACTERIAS LÁCTICAS COMO HERRAMIENTAS PARA LA SÍNTESIS DE GALACTOOLIGOSACÁRICOS PREBIÓTICOS
Revista FANUS; Lugar: Buenos Aires; Año: 2022 vol. 4 p. 15 - 22
FARA, A.; HERNÁNDEZ-HERNÁNDEZ, O.; MONTILLA, A.; ZÁRATE, G.
DIGESTIBILIDAD DE GALACTOOLIGOSACÁRIDOS SINTETIZADOS POR PROPIONIBACTERIAS
IDITEC; Año: 2022 vol. 10 p. 18 - 27
SÁEZ, G.; SABATER, C.; FARA, A.; ZÁRATE, G.
Fermentation of chickpea flour with selected lactic acid bacteria for improving its nutritional and functional properties
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY; Año: 2021
FARA, AGUSTINA; SABATER, CARLOS; PALACIOS, JORGE; REQUENA, TERESA; MONTILLA, ANTONIA; ZÁRATE, GABRIELA
Prebiotic galactooligosaccharides production from lactose and lactulose by Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CRL450
Food & Function; Año: 2020
ZÁRATE G.; SÁEZ G.
FERMENTACIÓN DE HARINAS DE LEGUMBRES CON BACTERIAS LÁCTICAS: ALTERNATIVA DE PROCESAMIENTO PARA POTENCIAR SUS CARACTERÍSTICAS NUTRICIONALES Y TECNOFUNCIONALES
IDITEC; Lugar: San Miguel de Tucumán; Año: 2020 vol. 9 p. 68 - 81
SABATER, CARLOS; FARA, AGUSTINA; PALACIOS, JORGE; CORZO, NIEVES; REQUENA, TERESA; MONTILLA, ANTONIA; ZÁRATE, GABRIELA
Synthesis of prebiotic galactooligosaccharides from lactose and lactulose by dairy propionibacteria
FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2019 vol. 77 p. 93 - 105
ZÁRATE G.; FARA, A.; SABATER, C.; SÁEZ G.; MONTILLA, A.
Producción de galactooligosacáridos potencialmente prebióticos por bacterias grado alimentario
IDITEC; Lugar: San Pablo; Año: 2019 vol. 8 p. 3 - 17
VAN NIEUWENHOVE, CARINA P.; MOYANO, ANDREA; CASTRO-GÓMEZ, PILAR; FONTECHA, JAVIER; SÁEZ, GABRIEL; ZÁRATE, GABRIELA; PIZARRO, PATRICIA LUNA
Comparative study of pomegranate and jacaranda seeds as functional components for the conjugated linolenic acid enrichment of yogurt
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT UND-TECHNOLOGIE-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; Año: 2019 vol. 111 p. 401 - 407
SABATER, CARLOS; FARA, AGUSTINA; PALACIOS, JORGE; CORZO, NIEVES; REQUENA, TERESA; MONTILLA, ANTONIA; ZÁRATE, GABRIELA
Synthesis of prebiotic galactooligosaccharides from lactose and lactulose by dairy propionibacteria
FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2018 vol. 77 p. 93 - 105
GABRIEL D. SÁEZ; LEANDRO FLOMENBAUM; GABRIELA ZÁRATE
Lactic Acid Bacteria from Argentinean Fermented Foods: Isolation and Characterization for their Potential Use as Vegetable Starters
FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY; Lugar: Zagreb; Año: 2018
SÁEZ, GABRIEL D.; SAAVEDRA, LUCILA; HEBERT, ELVIRA M.; ZÁRATE, GABRIELA
Identification and biotechnological characterization of lactic acid bacteria isolated from chickpea sourdough in northwestern Argentina
LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT UND-TECHNOLOGIE-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; Año: 2018 vol. 93 p. 249 - 256
GABRIELA ZÁRATE ; GABRIEL SÁEZ; ADRIANA PEREZ CHAIA
BINDING OF PLANT LECTINS BY DAIRY PROPIONIBACTERIA MAY DECREASE THEIR DELETERIOUS EFFECTS ON COLONIC PHYSIOLGY
ANAEROBE; Lugar: Amsterdam; Año: 2017 vol. 44 p. 58 - 65
G. CUÑO; G. D. SÁEZ; J.M. PALACIOS; G. ZÁRATE
Evaluación de la actividad β-galactosidasa de bacterias grado alimentario para la selección de cepas con fines probióticos/prebióticos
IDITeC; Lugar: San Pablo Tucuman; Año: 2017 vol. 6 p. 38 - 54
SÁEZ, GABRIEL D.; HÉBERT, ELVIRA M.; SAAVEDRA, LUCILA; ZÁRATE, GABRIELA
Molecular identification and technological characterization of lactic acid bacteria isolated from fermented kidney beans flours (Phaseolus vulgaris L. and P. coccineus) in northwestern Argentina
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL; Año: 2017 vol. 102 p. 605 - 615
SAEZ, G.D.; FLOMENBAUM, L.; ZÁRATE G.
Selección de cepas para el desarrollo de un cultivo iniciador aplicable a la elaboración de alimentos vegetales fermentados
IDITeC; Lugar: San Pablo; Año: 2016 vol. 5 p. 11 - 22
G. ZÁRATE; J.M. PALACIOS; J. VILLENA ; M.E. ZÚÑIGA-HANSEN
INHIBITION OF ADHESION OF ENTEROPATHOGENS TO HUMAN ENTEROCYTE-LIKE HT29 CELL LINE BY A DAIRY STRAIN OF Propionibacterium acidipropionici
Beneficial Microbes; Lugar: Wageningen ; Año: 2016 vol. 7 p. 431 - 441
SAEZ, G.D.; FLOMENBAUM, L.; PALACIOS, J.M. ; ZÁRATE G.
EVALUACIÓN TECNOLÓGICA DE MICROORGANISMOS RELEVANTES PARA LA INDUSTRIA ALIMENTARIA
IDITeC; Lugar: Tucumán; Año: 2014 p. 53 - 62
ZÁRATE, G. Y PÉREZ CHAIA A.
INFLUENCE OF LACTOSE AND LACTATE ON GROWTH AND B-GALACTOSIDASE ACTIVITY OF POTENTIAL PROBIOTIC Propionibacterium acidipropionici
ANAEROBE; Lugar: Amsterdam; Año: 2012 vol. 18 p. 25 - 30
GABRIELA ZÁRATE, ADRIANA PÉREZ CHAIA
FEEDING WITH DAIRY PROPIONIBACTERIUM ACIDIPROPIONICI CRL 1198 REDUCES THE INCIDENCE OF CONCANAVALIN-A INDUCED ALTERATIONS IN MOUSE SMALL INTESTINAL EPITHELIUM
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL; Lugar: Amsterdam; Año: 2012 vol. 47 p. 13 - 22
SAEZ, G.D.; ZARATE G., GULTEMIRIAN M.L., PALACIOS, J.M, CORDOBA-VIRLA M.S.
Aislamiento de bacterias de origen lácteo y evaluación de propiedades probióticas y tecnológicas. Selección de cepas con actividad B-galactosidasa
IDITec; Lugar: Tucuman; Año: 2012 vol. 1 p. 85 - 90
ZÁRATE, G. Y PÉREZ CHAIA A.
INFLUENCE OF LACTOSE AND LACTATE ON GROWTH AND B-GALACTOSIDASE ACTIVITY OF POTENTIAL PROBIOTIC Propionibacterium acidipropionici
ANAEROBE; Lugar: Amsterdam; Año: 2011 vol. 18 p. 25 - 30
LORENZO-PISARELLO, M.J.; ZÁRATE, G.; Y PÉREZ-CHAIA, A.
Producción de ácidos orgánicos por fermentación de mezclas de carbohidratos dietarios en homogenatos cecales de ratón suplementados con Propionibacterium acidipropionici CRL 1198
REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGíA; Lugar: Buenos Aires; Año: 2010 vol. 42 p. 39 - 39
G. ZÁRATE, J. PALACIOS; A. VALENZUELA-AVILA; J.C. GENTINA; P.POIRRIER ; M.E. ZÚÑIGA-HANSEN AND A. PÉREZ CHAIA
Crecimiento y fermentación de oligosacáridos con potencial prebiótico por propionibacterias lácteas
REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGíA; Lugar: Buenos Aires; Año: 2010 vol. 42 p. 37 - 37
G. ZÁRATE AND A. PÉREZ CHAIA
Dairy bacteria remove in vitro dietary lectins with toxic effects on colonic cells
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY; Año: 2009 vol. 106 p. 1050 - 1057
GABRIELA ZÁRATE, VIVIANA SANTOS, AND MARÍA ELENA NADER-MACIAS
Protective Effect of Vaginal Lactobacillus paracasei CRL 1289 against Urogenital Infection Produced by Staphylococcus aureus in a Mouse Animal Model
INFECTIOUS DISEASES IN OBSTETRICS AND GYNECOLOGY; Lugar: New York, NY 10022, USA; Año: 2007 vol. 2007 p. 1 - 6
G. ZÁRATE AND M.E. NADER-MACIAS
Influence Of Probiotic Vaginal Lactobacilli On In Vitro Adhesion Of Urogenital Pathogens To Vaginal Epithelial Cells
LETTERS IN APPLIED MICROBIOLOGY; Lugar: Oxford; Año: 2006 vol. 43 p. 174 - 179
G. ZÁRATE AND M.E. NADER-MACÍAS
Viability And Biological Properties Of Probiotic Vaginal Lactobacilli After Lyophilization And Refrigerated Storage Into Gelatin Capsules
PROCESS BIOCHEMISTRY; Lugar: Barking, Essex; Año: 2006 vol. 41 p. 1779 - 1785
PÉREZ CHAIA, A.; ZÁRATE, G.
Dairy propionibacteria from milk or cheese diets remain viable and enhance propionic acid production in the mouse cecum
LAIT; Lugar: F-91944 Les Ulis Cedex A - France; Año: 2005 vol. 85 p. 85 - 98
ZÁRATE, G.; JUAREZ TOMÁS M.S. Y NADER MACÍAS M.E.
Effect of some pharmaceutical excipients on the survival of probiotic vaginal lactobacilli
CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY; Lugar: Ottawa, Canada; Año: 2005 vol. 51 p. 481 - 489
ZÁRATE G, PEREZ CHAIA A. AND OLIVER G.
Some Characteristics of Practical Relevance of the B-Galactosidase from Potential Probiotic Strains of Propionibacterium acidipropionici.
ANAEROBE; Lugar: Orlando, Florida,U.S.A.; Año: 2003 vol. 8 p. 259 - 267
GABRIELA ZÁRATE, VILMA MORATA DE AMBROSINI, ADRIANA PEREZ CHAIA, AND SILVIA GONZÁLEZ
Some factors affecting the adherence of probiotic Propionibacterium acidipropionici CRL 1198 to intestinal epithelial cells
CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY; Lugar: Plattsburg, New York, U.S.A.; Año: 2002 vol. 48 p. 449 - 457
GABRIELA ZÁRATE, VILMA I. MORATA DE AMBROSINI, ADRIANA PEREZ CHAIA AND SILVIA N. GONZÁLEZ
Adhesion of dairy propionibacteria to intestinal epithelial tissue in vitro and in vivo .
JOURNAL OF FOOD PROTECTION; Lugar: Des Moines, Iowa, U.S:A; Año: 2002 vol. 65 p. 534 - 539
GABRIELA ZÁRATE, SILVIA GONZALEZ, ADRIANA PÉREZ CHAIA AND GUILLERMO OLIVER
Effect of bile salts on the B-galactosidase activity of dairy propionibacteria
LAIT; Lugar: Inra/Elsevier Paris; Año: 2000 vol. 80 p. 267 - 276
G. ZÁRATE; A. PEREZ CHAIA , S. GONZÁLEZ AND G. OLIVER
Viability And B-Galactosidase Activity Of Dairy Propionibacteria Subjected To Digestion By Artificial Gastric And Intestinal Fluids
JOURNAL OF FOOD PROTECTION; Lugar: Des Moines, Iowa, U.S:A; Año: 2000 vol. 63 p. 1214 - 1221
ADRIANA PEREZ CHAIA; GABRIELA ZARATE; GUILLERMO OLIVER
The probiotic properties of propionibacteria
LAIT; Año: 1999 vol. 79 p. 175 - 185