INVESTIGADORES
DELGADO Juan Francisco
congresos y reuniones científicas
Título:
Yeast cell wall biofilms - preparation and properties
Autor/es:
MERCEDES ANA PELTZER; JUAN FRANCISCO DELGADO; ANDRÉS SALVAY; ORLANDO DE LA OSA; JORGE RICARDO WAGNER
Lugar:
San Sebastián
Reunión:
Conferencia; 5th International Conference on Biobased and Biodegradable Polymers (BIOPOL-2015); 2015
Institución organizadora:
Universidad de Alicante - Universidad del País Vasco - ECNP
Resumen:
Innovations  in  food  packaging  are  constantly  updating  and  always  trying  to  create  a  high  quality preservation  system.  The  use  of  renewable  resources  for  packaging  materials,  such  as  proteins  or carbohydrates  from  biological  origin  is  one  of  the  main  trends  in  researcher  and  industry  (1).  In  particular,  yeast  cell  is  composed  by  proteins  40.5%,  carbohydrates  40.2%,  lipids  7%  and  nucleic acids  6.9%  (2).  It  was  described  the  development  of  biofilms  based  on  β-glucan  from  yeast  with promising  characteristics  (3).  Yeast  cell  wall is conformed  mostly  by  β-glucane  and  mannoproteins (2). The aim of this work is to prepare biofilms based residual yeast cell wall in order to develop a new system for food packaging.