INVESTIGADORES
GERPE Marcela Silvia
capítulos de libros
Título:
BIFENILOS POLICLORADOS (BPCs) EN VEGETALES y SUELOS DEL SUDESTE DE LA PROVINCIA DE BUENOS AIRES, ARGENTINA
Autor/es:
GONZALEZ, M; MIGLIORANZA, KSB; GERPE, MS; MENONE, ML; AIZPUN, JEA; MORENO, VJ
Libro:
Salud ambiental y Humana. Una vision holistica.
Editorial:
SETAC Press
Referencias:
Lugar: Buenos Aires; Año: 2006; p. 58 - 61
Resumen:
The  concentrations  of  polychlorinated  biphenyls  (PCBs)  have  been determined  in  tissues  of  lettuce  (L  sativa),  tomatc(L  esculentum),  carrots  (D.  carrota)  and  soils  from  organic  and  conventional  tillage.  Samples  were  also obtained  fromnatural  and  industrial  environments.  PCBs  levels  in  soils  ranged  from  0.9  to  11.5  ng/g  wet  weight  near  industrial!conventional  farms  respectively,  indicating  that  vicinity  of  industrial  areas and  tillage  practices  are  influencing  factor!on  total  PCBs  residues  of  soils. No  differences  were  found  between  products  directly  exposed  to atmospheric  depositiol1(lettuce,  tomato)  and  root  crops  (carrots).  Unexpectedly,  higher  PCB  pollution  was  found  in  organically  cultivatedcrops.  Such  results  could  be due  to  the  use of  soil  amendments  like  pine  needles, which  are known  to  bioaccumulateatmospheric  pollutants.  The  predominance  of  di-  and  trichlorinated  congeners  suggests  atmospheric  transport  as themain  pollution  pathway  in  all  soils  and products.  Although  PCB  levels  were  below  MRL  suggested by WHO,  the  totalamounts  of  the  vegetables  studied  accounts  for  between  6 % and  14% of  total  daily  intake  of  PCBs.  Indicating  that  thestudy  of PCB  residues  in  edible  vegetables  from  different  classes, and tillage  practices  is a topic  of  outgoing  concern.La  principal  via  de  ingreso de  los  BPCs en  los  organismos  la  constituye la  cadena  tr6fica,  siendo los  vegetaleresponsables  en gran medida  de  la exposici6n  a congeneres  de BPCs  con la mayor  toxicidad. Por este  motivo, el estudicde la incorporaci6n de estos  contaminantes  por plantas  destinadas  al consumo  humano  o del ganado  es necesario  parapoder  realizar  una  correcta  evaluaci6n  del  riesgo  potencial  para  la salud  humana.El presente  trabajo  tuvo como objetivo evaluar  la presencia  y distribuci6n de BPCs en vegetales  y suelos  considerandla influencia del tipo de  cultivo, orglinico o convencional  y la distancia  a  polos  industriales.