INVESTIGADORES
FADDA Silvina Graciela
congresos y reuniones científicas
TERAN, L; ORIHUEL, A; BETENCOURT, E; RAYA, R; FADDA, S.
Adaptive response of Lactobacillus curvatus CRL705 during growth in the presence of curing additivies analyzed through a physiologic and proteomic perspective
The 22th conference of Lactic Acid Bacteria Club
Lugar: Caen; Año: 2019;
ORIHUEL, A; BAILLO, A; SAAVEDRA L; FADDA S,
Bacterias Lacticas Bioprotectoras Capaces De Mitigar Escherichia coli O157:H7 en Carne. Estudios In Vitro e In Situ.
VI Simposio Latinoamericano IAFP y III Simposio Argentino de Inocuidad Alimentaria
Lugar: Ciudad Autónoma de Buenos Aires; Año: 2018;
CISNEROS, L.; SAAVEDRA, L.; YANTORNO, O.; FADDA S.
Ability of Lactic Acid Bacteria to affect Escherichia coli O157:H7 biofilm formation.
LIV Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigaciones en Bioquímica y Biología Molecular (SAIB).
Lugar: Paraná; Año: 2018;
ORIHUEL, A; CISNEROS, L; TORRES, C; SAAVEDRA L; FADDA S
BIOCHEMICAL AND MOLECULAR CHARACTERIZATION OF ENTEROHEMORRHAGIC ESCHERICHIA COLI NCTC12900 AS ATOXIGENIC MODEL OF STUDY IN MEAT
Reunión Conjunta de Sociedades de Biociencias (SAIB)
Lugar: Buenos Aires; Año: 2017;
BONACINA, J.; LECHNER, M; RODRIGUEZ, V; FADDA S,; SAAVEDRA, L.
CRISPR-CasSYSTEMS IN ENTEROCOCCAL STRAINS OF DAIRY ORIGIN
Reunión Conjunta de Sociedades de Biociencias (SAIB)
Lugar: Buenos Aires; Año: 2017;
MARCIO D. ALMEIDA; SILVINA FADDA; JAIR S. S. PINTO; JORGE PALACIOS; FELIPE A. RIBEIRO; ERICK SALDAÑA; CARMEN CONTRERAS CASTILLO
Use of beaker sausages models to evaluate starter culture for use in salami with reduced sodium contents
American Meat Science Association, Reciprocal Meat Conference (AMSA, RMC)
Lugar: Texas; Año: 2016;
ORIHUEL, A; SAAVEDRA L; FADDA S
Proteomic Analysis of the Enterococcus mundtii CRL 35 ? Escherichia coli O157:H7 Interaction during Its Growth in Meat Medium
V Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET
Lugar: San Miguel de Tucuman; Año: 2016;
CISNEROS, L; 1.VIGNOLO G; FADDA S,
SCREENING OF ACID LACTIC BACTERIA ISOLATED FROM MEAT WITH INHIBITORY POTENTIAL TOWARDS ENTEROHAEMORRAGIC ESCHERICHIA COLI O157:H7
V Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET
Lugar: San Miguel de Tucuman; Año: 2016;
BONACINA, J.; ORIHUEL, A; FADDA S; SAAVEDRA L
UNRAVELING Enterococcus mundtiiCRL35 BEHAVIOUR IN A CHEMICALLY DEFINED MEDIUM SUPPLEMENTED WITH MEAT PROTEINS
V Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET
Lugar: San Miguel de Tucuman; Año: 2016;
TERÁN, L; RAYA RR; FADDA S,; MONIQUE ZAGOREC; CHAMPOMIER-VERGÈS, M.; CHAILLOU, S
COMPARATIVE GENOMIC ANALYSIS AND PHYLOGENETIC STUDIES OF THE UBIQUITOUS Lactobacillus curvatusGROUP
V Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET
Lugar: San Miguel de Tucuman; Año: 2016;
TERÁN, L; CHAILLOU, S; CHAMPOMIER-VERGÈS, M.,; FADDA S,; RAYA, R; ZAGOREC, M
IMPROVEMENT OF TRANSFORMATION EFFICIENCY FOR Lactobacillus curvatus CRL705
V Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET
Lugar: San Miguel de Tucuman; Año: 2016;
BONACINA, J; SUÁREZ, N; FADDA S; SAAVEDRA L
Functional genomic analysis of the adaptive response of Enterococcus mundtii CRL35 in a meat model
SAIB
Lugar: MAR DEL PLATA; Año: 2015;
PÉREZ IBARRECHE, MARIANA; FADDA S; 1.VIGNOLO G
Differential protein expression by L. sakei CRL1862 during biofilm formationand planktonic culture
SAIB
Lugar: MAR DEL PLATA; Año: 2015;
DE ALMEIDA, M; VILLANUEVA NILDA D. M.,; SALDAÑA ERICK; , PINTO JAIR S. D. S., ; FADDA SILVINA G.,; CONTRERAS CASTILLO CARMEN
THE USE OF JUST-ABOUT-RIGHT (JAR) SCALES TO IDENTIFY DRIVERS OF CUSTOMER ACCEPTANCE FOR LOW-SODIUM ITALIAN SALAMI
American Meat Science Association, Reciprocal Meat Conference (AMSA, RMC)
Lugar: Madison; Año: 2015;
ORIHUEL, A; G. VIGNOLO; SAAVEDRA L; FADDA S
INTERACTION BETWEEN BIOPROTECTIVE LACTIC ACID BACTERIA AND ESCHERICHIA COLI O157: H7 DURING GROWTH AS PLANKTONIC CULTURES IN A MEAT BASED MEDIUM
XI CONGRESO ARGENTINO DE MICROBIOLOGIA GENERAL (SAMIGE)
Lugar: CORDOBA; Año: 2015;
DE ALMEIDA, M; CONTRERAS-CASTILLO, C; SENTANDREU, MA; FADDA S,
Small peptides produced by autochthonous lactic acid bacteria in a low sodium beaker sausage model
61st International Congress of Meat Science and Technology
Lugar: Clermont Ferrand; Año: 2015;
LOPEZ, C; SENTANDREU, MA; VIGNOLO G,; FADDA S,
OMIC STUDIES ON MIOFIBRILLAR PROTEINS HYDROLYSIS DURING FERMENTATION WITH AN AUTOCHTHONOUS STARTER CULTURE
61st International Congress of Meat Science and Technology
Lugar: Clermont Ferrand; Año: 2015;
DE ALMEIDA, M; VILLANUEVA, N; RIBEIRO, F; FADDA S; CONTRERAS CASTILLO, C
SENSORY ACCEPTABILITY OF PARTIAL REPLACEMENT OF SODIUM CHLORIDE BY POTASSIUM CHLORIDE AND CALCIUM CHLORIDE IN PRODUCTION OF SALAMI WITH LOW SODIUM
American Meat Science Association Meat Reciprocal Conference
Lugar: Madison; Año: 2014;
DE ALMEIDA, M; FADDA S; VILLANUEVA, N
DEVELOPMENT AND IN VITRO BEAKER SAUSAGE EVALUATION FOR SELECT NATURAL STRAIN FOR PROTEOLYTIC ACTIVITY IN LOW SALT DRY SAUSAGES
American Meat Science Association Reciprocal Meat Conference
Lugar: Madison; Año: 2014;
DE ALMEIDA, M; BONACINA, J; SAAVEDRA L; CONTRERAS CASTILLO, C; FADDA S
MEAT PROTEIN DEGRADATION BY TWO DIFFERENT AUTOCHTHONOUS STARTER CULTURES IN A LOW SALT DRY FERMENTED SAUSAGE MODEL
SAMIGE
Año: 2014;
MENDOZA, L; FADDA S; G. VIGNOLO; RAYA, R
Molecular basis of Oenococcus oeni stress response to inhibitory compounds produced by wine yeasts during fermentation
11 LAB SYMPOSIUM
Año: 2014;
TERÁN, L; ARISTIMUÑO FICOSECO, C; FADDA S; RAYA, R
SUCROSE METABOLISM BYLactobacillus curvatusCRL705
L Reunión Anual Sociedad Argentina de Investigación en Bioquímica y Biología Molecular
Lugar: ROSARIO; Año: 2014;
LOPEZ, C; SENTANDREU, MA; G. VIGNOLO,; FADDA S
Peptidomic characterization of a fermented sausage model using a functional meat starter culture.
IV Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET.
Año: 2013;
LOPEZ, CONSTANZA M; G.VIGNOLO; FADDA S
Performance of an authoctonous meat starter culture in a beaker sausage model during ripening using traditional and proteomic approach
IV Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET
Año: 2013;
MIRIAM T. NEDIANI; GARCÍA, L.; SOLEDAD LOPEZ ALZOGARAY; FADDA S,
Determination of safety properties of lactobacilli strains isolated from goat-meat sausages.
IV Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET
Año: 2013;
TERÁN, L; ARISTIMUÑO FICOSECO, C; FADDA S; SESMA, F; ELVIRA HÉBERT; RAYA, R
DNA sequence determination and characterization of plasmid prc12 isolated from Lactobacillus curvatus CRL 705.
IV Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET
Año: 2013;
MENDOZA, L; FERNÁNDEZ DE ULLIVARRI M M; FADDA S; RAYA, R
Effect of an inhibitory peptidic fraction produced by wine yeasts on the proteome of Oenococcus oeni.
IV Simposio Internacional de Bacterias Lácticas-SIBAL CERELACERELA]- CONICET.
Año: 2013;
TERÁN, L; ARISTIMUÑO FICOSECO, C; HÉBERT, E.M,; SESMA, F; FADDA S
Comparative genome sequence analysis of two Lactobacillus curvatus strains
4to. Congreso Argentino de Bioinformática y Biología Computacional (4CAB2C) y 4ta. Conferencia Internacional de la Sociedad Iberoamericana de Bioinformática (SolBio)
Lugar: Rosario; Año: 2013;
MENDOZA, L; FADDA S,; ULIVARRI MIGUEL ; RAYA, R
. Proteomic responses of Oenococcus oeni to stressful wine-like conditions
VIII Congreso de Microbiol,ogía General SAMIGE
Lugar: Mar Del Plata; Año: 2012;
VILDOZA MJ; SAAVEDRA L; SESMA, F; 1.VIGNOLO G; FADDA S
Competitiveness of the bacteriocinogenic strain Enterococcus mundtii CRL35 for meat fermentation
23rd ICFMH Food Micro
Lugar: Estambul; Año: 2012;
LOPEZ, CONSTANZA M; FADDA S; MOZZI, F; FARFÁN, N; SAMMAN,N; BASSI, D; COCCONCELLI, P.S.; FONTANA, C; VIGNOLO, G
Molecular microbial characterization of naturally fermented llama meat sausages produced in Northwestern Argentina
23rd ICFMH Food Micro
Lugar: Estambul; Año: 2012;
LOPEZ, C; SENTANDREU, MA; MOZZI, F; 1.VIGNOLO G; FADDA S
Changes in low molecular weight peptides by Lactobacillus curvatus CRL705 during sausage ripening
10th International Symposium on Lactic Acid Bacteria
Lugar: Amsterdam; Año: 2011;
BELFIORE, C.; FADDA, S; MOZZI, F; 1.VIGNOLO G
Proteomic changes of Lactobacillus sakei CRL1756 upon exposure to NaCl stress
10th International Symposium on Lactic Acid Bacteria
Lugar: Amsterdam; Año: 2011;
BUSTOS AY; FONT, G.; FADDA S; MOZZI, F; RAYA, R; TARANTO, MP
Proteomic analysis to unravel bile acid response of a probiotic Lactobacillus reuteri strain
10th International Symposium on Lactic Acid Bacteria
Lugar: Amsterdam; Año: 2011;
NEDIANI, M. T.; GARCÍA, L.; ABRAHAM M.; AVALOS, C; SOLEDAD LOPEZ ALZOGARAY; FADDA S
IDENTIFICACIÓN FENOTÍPICA Y TECNOLÓGICA DE BACTERIAS ÁCIDO LÁCTICAS AISLADAS DE SALAMINES FERMENTADOS ELABORADOS CON CARNE CAPRINA DE SANTIAGO DEL ESTERO
XXVIII JORNADAS CIENTIFICAS Asociación de Biología de Tucumán
Lugar: TAFÍ DEL VALLE; Año: 2011;
1.VIGNOLO G; BELFIORE, C.; FADDA S,
Salt Tolerance of Lactobacillus sakei for the Design of New Salted Anchovy-Based Products
22nd International ICFMH Symposium Food Micro 2010
Lugar: Copenhague; Año: 2010;
LOPEZ, C; 1.VIGNOLO G; FADDA S,
BACTERIAL CONTRIBUTION TO PROTEOLYSIS DURING FERMENTATION AND RIPENING OF DRY SAUSAGES
56th International Congress of Meat Science and Technology
Lugar: JEJU; Año: 2010;
MIRIAM T. NEDIANI; LUIS GARCÍA ; SANDRA MARTINEZ ; ABRAHAM M. ; LÓPEZ ALZOGARAY, S; FADDA S.
Actividad proteolítica y lipolítica de bacterias lácticas aisladas de salamines elaborados artesanalmente con carne de capones caprinos de Santiago del Estero
. V Congreso Iberoamericano de Ambiente y Calidad de Vida. 6to Congreso de Ambiente y Calidad de Vida.
Lugar: San Fernando del Valle de Catamarca; Año: 2010;
MIRIAM T. NEDIANI; LUIS GARCÍA; SANDRA MARTINEZ; CLAUDIO AVALOS; MANUELA BARRALES; SOLEDAD LOPEZ ALZOGARAY; SILVINA FADDA
Evolución de salamines elaborados con carne de capones caprinos de Santiago del Estero.
V Congreso Iberoamericano de Ambiente y Calidad de Vida.
Lugar: San Fernando del Valle de Catamarca; Año: 2010;
MARÍA JOSÉ VILDOZA; EMILIANO SALVUCCI; LUCILA SAAVEDRA; FERNANDO SESMA; SILVINA FADDA
Effect of complex food environments on the behavior of bacteriocinogenic strains isolated from fermented products
III Simposio Internacional de Bacterias Lácticas
Lugar: San Miguel de Tucumán, Argentina; Año: 2009;
CONSTANZA LÓPEZ; GRACIELA VIGNOLO; SILVINA FADDA
Isolation and identification of peptides generated during ripening of dry fermented sausages
III Simposio Internacional de Bacterias Lácticas.
Lugar: San Miguel de Tucumán, Argentina; Año: 2009;
CAROLINA BELFIORE; SILVINA FADDA; GRACIELA VIGNOLO
Proteolysis of anchovy sarcoplasmic proteins during lactic acid fermentation. Effect of sodium chloride
III Simposio Internacional de Bacterias Lácticas.
Lugar: San Miguel de Tucumán, Argentina; Año: 2009;
LOPEZ, CONSTANZA M; VIGNOLO, GRACIELA M; FADDA, SILVINA G
ESTUDIO DEL PERFIL PROTEICO Y PÉPTIDICO DE EMBUTIDOS FERMENTADOS COMERCIALES COMO POSIBLES MARCADORES DE CALIDAD
XII Congreso CYTAL
Lugar: Concordia, Entre Ríos; Año: 2009;
VILDOZA MJ; LÓPEZ CM; VIGNOLO, G; SESMA, F; SAAVEDRA L; FADDA S
ACTIVIDAD PROTEOLÍTICA Y BACTERIOCINOGÉNICA DE MICROORGANISMOS PARA SU POTENCIAL USO EN PRODUCTOS CÁRNICOS FERMENTADOS
“XXVI Jornadas Científicas”
Lugar: Tafí del Valle- Tucumán; Año: 2009;
NEDIANI, M. T.; GARCÍA, L.; MARTINEZ, S.; IBAÑEZ, V.; LÓPEZ ALZOGARA, S.; FADDA, S.
Propiedades bioquímicas y tecnológicas de Cocos Gram Positivos y Coagulasa Negativos aislados de embutidos elaborados con carne caprina de Santiago del Estero
XII Congreso CYTAL
Lugar: Concordia- Entre Ríos; Año: 2009;
LOPEZ, C; VIGNOLO, G.; FADDA, S.
Relationship between Sensorial, Microbial and Physicochemical Parameters from Fermented Sausages Produced in Argentina.
V Congreso Argentino de Microbiología General
Lugar: Rosario; Año: 2008;
NEDIANI, T; GARCÍA, L; MARTÍNEZ, S; AVALOS, C; LÓPEZ ALZOGARAY, S; FADDA, S.
Caracterización de salamines elaborados con carne de capones caprinos de Santiago del Estero
IV Jornadas de Ciencia y Tecnología del Facultades de Ingeniería del NOA.
Lugar: Santiago del Estero; Año: 2008;
NEDIANI, T; GARCÍA, L; MARTÍNEZ, S; LÓPEZ ALZOGARAY, S; FADDA S,
Evolución de la microflora de salames artesanales
IV Congreso Iberoamericano de Ambiente y Calidad de Vida
Lugar: San Fernando del Valle de Catamarca; Año: 2008;
HÉBERT, E.M,; G. MAMONE,; G. PICARIELLO; M. PESCUMA; S. FADDA; G. SAVOY,; P. FERRANTI
Tracing the pattern of casein breakdown by Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis CRL 581.
LAHUPO 1st Annual Iberoamerican Proteomics Congress
Lugar: Buenos Aires, Argentina; Año: 2007;
FADDA S,; PLANCHON S.; VILDOZA, MJ.; G. VIGNOLO,; R. TALON
Cocos Gram Positivos y Coagulasa Negativos en Fermentaciones Cárnicas: Potencial Aromático y Proteolítico como Criterios Adicionales de Selección.
IX CYTAL (Congreso de Ciencia y Tecnología Alimentarias). 2º Simposio Internacional de nuevas Tecnologías
Lugar: Buenos Aires, Argentina; Año: 2007;
SILVINA FADDA; ELVIRA HÉBERT; FABIENNEBARAIGE; PATRICIA ANGLADE; MONIQUE ZAGOREC; RÉGINE TALON; GRACIELA VIGNOLO; MARIE CHRISTINE CHAMPOMIER-VERGÈS
Behavior and proteome differentiation of Lactobacillus sakei 23k, a meat borne lactobacilli, during its growth in presence of meat proteins
LAHUPO 1st Annual Iberoamerican Proteomics Congress
Lugar: Buenos Aires, Argentina; Año: 2007;
MARÍA JOSÉ VILDOZA; GRACIELA VIGNOLO; SILVINA GRACIELA FADDA
ACTIVIDAD GLUTAMATO DEHIDROGENASA EN CEPAS DE LACTOBACILLUS AISLADAS DE PRODUCTOS CÁRNICOS
II Simposio Internacional de Bacterias Lácticas. XXX Aniversario de CERELACERELA]
Lugar: S M TUCUMAN; Año: 2006;
S.FADDA; C.CHAMBON; MC. CHAMPOMIER VERGES; R.TALON; G.VIGNOLO
ACTIVIDAD PROTEOLÍTICA DE POTENCIALES CULTIVOS BIOPROTECTORES INOCULADOS SOBRE CARNE ENVASADA BAJO VACÍO Y EN CONDICIONES DE REFRIGERACIÓN
III Congreso Argentino de Microbiología de los Alimentos
Lugar: Buenos Aires; Año: 2006;
A LEBECQUE; J RASON; R CHIZOLIN; SILVINA GRACIELA FADDA; MJ FRANQUEZA; M GARRIGA; A IANERI; J NYCHAS; L PATARATA; A VERGARA; E ZANARDI
Diversité des ateliers traditionnels et fermiers des saucissons secs de l'Europe du Sud
Colloque Scientifique et Professionnel. Les Produits Alimentaires Fermiers.
Lugar: Clermont Ferrand; Año: 2004;
R. TALON; S. LEROY SÈTRIN; SILVINA GRACIELA FADDA
Rol of bacterial starters in the quality of fermented meat products.
Simposio Internacional De Biotecnología. Aplicaciones En Alimentos, Salud Y Medio Ambiente. II Simposio Argentino-Italiano de Bacterias Lácticas.
Lugar: S M tucumán; Año: 2004;
SILVINA GRACIELA FADDA; A DIOT,; S. LEROY-SÉTRIN,; R. TALON
Screening of Staphylococci on their ability to produce ketones
48th International Congress of Meat Science and Technology (48th ICOMST)
Lugar: Roma; Año: 2002;
SILVINA GRACIELA FADDA; S. LEROY-SÉTRIN,; R. TALON
Production of methyl ketones by Staphylococcus carnosus 833 strain
48th International Congress of Meat Science and Technology (48th ICOMST)
Lugar: Roma; Año: 2002;
SILVINA GRACIELA FADDA; G. OLIVER,; MC ARISTOY,; VIGNOLO G,; FIDEL TOLDRÁ,
Muscle proteins hydrolysis by Lactobacillus isolated from dry sausages. Effect of curing conditions
International Congress of Meat Science and Technology (ICOMST)
Lugar: Buenos Aires; Año: 2000;
SILVINA GRACIELA FADDA; G VIGNOLO,; DE R. HOLGADO, A.P.; G. OLIVER,
Actividad proteolítica de Lactobacillus plantarun y Lactobacillus casei aislados de salames fermentados argentinos.
V Congreso Latinoamericano de Microbiología e Higiene de los Alimentos
Lugar: Lima; Año: 1996;
VIGNOLO G,; SILVINA GRACIELA FADDA; MN DE KAIRUZ,; DE R. HOLGADO, A.P.; G. OLIVER,
Control of Listeria monocytogenes by lactocin 705 in meat slurry. Effect of meat curing additives
Proccedings of the XII International Symposium on Problems of Listeriosis.
Lugar: Perth; Año: 1995;
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