INVESTIGADORES
SANGORRIN Marcela Paula
artículos
SANDRA MOREIRA-RAMOS; JORGE SAAVEDRA-TORRICO; CAMILA G-POBLETE; LILIANA GODOY OLIVARES; SANGORRIN; MARCELA PAULA; MARÍA ANGÉLICA GANGA
Frontiers in Microbiology 01 frontiersin.org Screening of native Saccharomyces cerevisiae strains from Chile for beer production
Frontiers in Microbiology; Año: 2024
GORORDO, M.F.; LUCCA, M.E.; SANGORRÍN, M.P.
Statistical Media Optimization Using Cheese Whey Powder for Production of Vishniacozyma victoriae Postharvest Biocontrol Yeast in Pears
BIOLOGICAL CONTROL; Año: 2023
GORORDO, M.F.; LUCCA; ME; SANGORRIN; MARCELA PAULA
Biocontrol Efficacy of the Vishniacozyma Victoriae in Semi‑Commercial Assays for the Control of Postharvest Fungal Diseases of Organic Pears
CURRENT MICROBIOLOGY; Lugar: Berlin; Año: 2022
BYRON RIFFO; CONSUELO HERRIQUEZ; RENATO CHAVEZ; RUBEN PEÑA; SANGORRIN; MARCELA PAULA; GANGA, MARIA ANGELICA
Nonionizing electromagnetic field: a promising alternative for growing control yeast
Journal of Fungi; Año: 2021 vol. 7
VILLALBA, MARÍA LETICIA; MAZZUCCO, MARÍA BELÉN; LOPES, CHRISTIAN ARIEL; GANGA, MARÍA ANGÉLICA; SANGORRÍN, MARCELA PAULA
Purification and characterization of Saccharomyces eubayanus killer toxin: Biocontrol effectiveness against wine spoilage yeasts
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2020 vol. 331
CECILIA LUTZ, MARÍA; ARIEL LOPES, CHRISTIAN; CRISTINA SOSA, MARÍA; PAULA SANGORRIN, MARCELA
Semi-commercial testing of native yeasts selected from north patagonia argentina for the biocontrol of pear postharvest decays
BIOLOGICAL CONTROL; Año: 2020
MAZZUCCO, MARÍA BELÉN; GANGA, MARÍA ANGÉLICA; SANGORRÍN, MARCELA PAULA
Production of a novel killer toxin from Saccharomyces eubayanus using agro-industrial waste and its application against wine spoilage yeasts
ANTON LEEUW INT. J. G.; Año: 2019 vol. 112 p. 965 - 973
GRAMISCI, BETINA R.; LUTZ, M. CECILIA; LOPES, CHRISTIAN A.; SANGORRÍN, MARCELA P.
Enhancing the efficacy of yeast biocontrol agents against postharvest pathogens through nutrient profiling and the use of other additives
BIOLOGICAL CONTROL; Año: 2018 vol. 121 p. 151 - 158
ROBLEDO-LEAL, E.; RIVERA-MORALES, L. G.; SANGORRÍN, M. P.; GONZÁLEZ, G. M.
Identification and susceptibility of clinical isolates of Candida spp. to killer toxins
BRAZILIAN JOURNAL OF BIOLOGY; Año: 2018
RODRÍGUEZ, MARIA E.; PÉREZ-TRAVÉS, LAURA; SANGORRÍN, MARCELA P.; BARRIO, ELADIO; QUEROL, AMPARO; LOPES, CHRISTIAN A.
Saccharomyces uvarum is responsible for the traditional fermentation of apple chicha in Patagonia
FEMS YEAST RESEARCH; Año: 2017 vol. 17 p. 1 - 11
VILLALBA, L.; SAEZ, J.; DEL MONACO, S.; LOPES, C.A.; SANGORRIN, M.P.
TdKT, a new killer toxin produced by Torulaspora delbrueckii effective against wine spoilage yeasts
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2016 vol. 217 p. 94 - 100
LÓPEZ, SOFÍA N.; SANGORRÍN, MARCELA P.; PILDAIN, MARÍA BELÉN
Fruit rot of sweet cherries and raspberries caused by Penicillium crustosum and Mucor piriformis in South Patagonia, Argentina
CANADIAN JOURNAL OF PLANT PATHOLOGY-REVUE CANADIENNE DE PHYTOPATHOLOGIE; Año: 2016 vol. 38 p. 511 - 516
RODRÍGUEZ, ME; PÉREZ-TRAVÉS, L; SANGORRÍN, MP; BARRIO, E; QUEROL, A; LOPES, CA
Saccharomyces uvarum is Responsible for the Traditional Fermentation of Apple CHICHA in Patagonia
FEMS YEAST RESEARCH; Lugar: Londres; Año: 2016
RODRIGUEZ, M.E.; PÉREZ-TRAVÉS, L.; SANGORRÍN, M.P.; BARRIO, E.; LOPES, C.A.
Saccharomyces eubayanus and Saccharomyces uvarum associated with the fermentation of Araucaria araucana seeds in Patagonia
FEMS YEAST RESEARCH; Lugar: Londres; Año: 2014
LOPEZ, SOFIA; SANGORRÍN, MARCELA; PILDAIN, MARIA BELEN
Diversidad de levaduras y hongos patogenos de fruta fina de Patagonia
Patagonia Forestal; Lugar: Esquel; Año: 2014 vol. 1 p. 12 - 16
LUTZ, C.; LOPES, C.A.; RODRIGUEZ, M.E.; SOSA, C.; SANGORRIN, M.P.
Efficacy and putative mode of action of native and commercial antagonistic yeasts against postharvest pear pathogens
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2013 vol. 164 p. 166 - 172
SANGORRIN, M.P.; LOPES, C.A.; GARCIA, V.; SAEZ, J.; MARTINEZ, C.; GANGA, A.
MOLECULAR AND PHYSIOLOGICAL COMPARISON OF SPOILAGE WINE YEASTS OF DIFFERENT GEOGRAPHIC ORIGINS
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY; Lugar: Londres; Año: 2013 vol. 114 p. 1066 - 1074
LUTZ, C.; SOSA, C.; LOPES, C.A.; SANGORRIN, M.P.
A new improved strategy for the selection of cold-adapted antagonist yeasts to control postharvest pear diseases
BIOCONTROL SCIENCE AND TECHNOLOGY; Lugar: Londres; Año: 2012 vol. 22 p. 1465 - 1483
ROBIGLIO, A.; SOSA, C.; LUTZ, C.; LOPES, C.A.; SANGORRIN, M.P.
Yeast biocontrol of fungal spoilage of pears stored at low temperature
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2011 vol. 147 p. 211 - 216
SAEZ, J.; LOPES, C.A.; KRIS, V.; SANGORRIN, M.P.
Production of volatile phenols by Pichia manshurica and P. membranifaciens isolated from spoiled wines and cellar environment in Patagonia
FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2011
LUTZ, C.; ROBIGLIO, A.; LOPES, C.A.; SOSA, C.; SANGORRIN, M.P.
Two Selection Strategies of Epiphytic Native Yeasts with Potential Biocontrol Capacity Against Postharvest Pears Pathogens in Patagonia
ACTA HORTICULTURAE; Año: 2011
SAEZ JULIETA; LOPES, C.A.; KIRS VERONICA; SANGORRÍN, M.P
Enhanced volatile phenols in wine fermented with Saccharomyces cerevisiae and spoiled with Pichia guilliermondii and Dekkera bruxellensis
LETTERS IN APPLIED MICROBIOLOGY; Año: 2010 vol. 51 p. 170 - 176
LOPES, C.A.; SANGORRIN, M.P.
Optimization of killer assays for yeast selection protocols
REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGíA; Año: 2010 vol. 41 p. 177 - 184
SOSA, C.; ROBIGLIO, A.; LUTZ, C.; LOPES, C.A.; SANGORRIN, M.P.
Podredumbres de postcosecha en pera: búsqueda de posibles antagonistas biológicos
Boletín Electrónico de la Facultad de Ciencias Agrarias; Lugar: Cinco Saltos; Año: 2010 p. 1 - 5
ROBIGLIO, A.; SOSA, C.; LUTZ, C.; LOPES, C.A.; SANGORRIN, M.P.
Levaduras nativas: potenciales biocontroladoras de podredumbres postcosecha en pera
Boletín Electrónico de la Facultad de Ciencias Agrarias; Lugar: cinco saltos, rio negro; Año: 2010 vol. 9 p. 1 - 5
LOPES, C.A.; JOFRE, V.; SANGORRIN, M.P.
Spoilage yeasts in Patagonian winemaking: molecular and physiological features of Pichia guilliermondii indigenous isolates
REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGíA; Lugar: Buenos Aires ; Año: 2009 vol. 41 p. 177 - 184
LOPES, C.A.; SAEZ, J.; SANGORRIN, M.P.
Differential response of Pichia guilliermondii spoilage isolates to biological and physical-chemical factors prevailing in Patagonian wine fermentations
CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY; Lugar: Toronto; Año: 2009 vol. 55 p. 801 - 809
SANGORRÍN, M.P; LOPES, C.A.; DELLANEGRA, G.; JOFRE, V.; CABALLERO, A.C.
CARACTERIZACION DE LA LEVADURA Pichia guilliermondii:POTENCIAL CONTAMINANTE DE VINOS DE LA PATAGONIA
El vino y su Industria; Lugar: Mnedoza; Año: 2008 p. 46 - 52
LOPES, CHRISTIAN; SAEZ JULIETA; SANGORRÍN, M.P
Differential response of Pichia guilliermondii spoilage isolates to biological and physical-chemical factors prevailing in Patagonian wine fermentations
CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY; Año: 2008 vol. 55 p. 801 - 809
SANGORRÍN, M.P; LOPES, C.A.; JOFRE, V.; QUEROL, A.; CABALLERO, A.C.
Spoilage yeasts from Patagonian cellars: characterization and potential biocontrol based on killer interactions
WORLD JOURNAL OF MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY; Lugar: Netherlands; Año: 2008 vol. 24 p. 945 - 953
SAEZ, J.; LOPES, C.A.; CONSTANZO, MARCOS; SANGORRÍN, M.P
Análisis comparado de la diversidad genética y la sensibilidad killer de Brettanomyces bruxellensis y Pichia guilliermondii de uvas y vinos de la Patagonia
Revista Enologia. Ed. Internacional; Lugar: Mendoza; Año: 2008 vol. 5 p. 36 - 50
LOPES, C.A.; RODRIGUEZ, M.E.; SANGORRÍN, M.P; QUEROL, A.; CABALLERO, A.C.
Patagonian wines: the selection of an indigenous yeast starter
JOURNAL OF INDUSTRIAL MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY; Año: 2007 vol. 34 p. 539 - 546
SANGORRIN, M.P.; LOPES, C.A.; RIVERO,A.; CABALLERO, A.C.
Identificación rápida y sensibilidad a toxinas killer de levaduras aisladas de micosis no sistémicas
REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGíA; Lugar: Buenos Aires; Año: 2007 vol. 39 p. 230 - 236
MARCELA PAULA SANGORRÍN; CHRISTIAN ARIEL LOPES; MARIA ROSA GIRAUDO; ADRIANA CATALINA CABALLERO
Diversity and killer behaviour of indigenous yeasts isolated from the fermentation vats surfaces in four Patagonian wineries.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2007 vol. 119 p. 351 - 357
SANGORRIN, M.P.; LOPES, C.A.; BELLOCH, C.; QUEROL, A.; CABALLERO, A.C.
Candida patagonica sp.nov., a new yeast species from cellar surfaces
ANTON LEEUW INT. J. G.; Lugar: Netherlands. ; Año: 2007 vol. 92 p. 77 - 81
LOPES, C.A.; RODRIGUEZ, M.E.; SANGORRIN, M.P.; QUEROL, A.; CABALLERO, A.C.
Patagonian wines: implantation of an indigenous strain of Saccharomyces cerevisiae in fermentations conducted in traditional and modern cellars
JOURNAL OF INDUSTRIAL MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY; Año: 2007 vol. 34 p. 139 - 149
LOPES,C.A.; SANGORRÍN, M.P; MARONGIÚ, A.R.; CABALLERO, A.C.
Levaduras killer como potenciales agentes de control de contaminantes de bodegas Patagónicas
Revista Enologia, Ed.Internacional; Lugar: Godoy Cruz; Año: 2006 vol. 4 p. 44 - 49
RODRIGUEZ,M.E.; LOPES, C.A.; SANGORRIN, M.P.; GIRAUDO, M.R:; CABALLERO, A.C.
Las levaduras y el aroma de los vinos
El vino y su industria; Lugar: Mendoza; Año: 2005 p. 6 - 30
SANGORRÍN, M.P; RODRIGUEZ, M.E.; LOPES, C.A.; CABALLERO, A.C.
Diversidad de levaduras nativas de la Región Vitivinícola Sur
El vino y su Industria; Lugar: Mendoza; Año: 2004 vol. 19 p. 56 - 68
ZAJONSKOSVKY, I.; LAVALLE, L.; SANGORRÍN, M.P; CABALLERO, A.C.
Comportamiento killer en la Región Vitivinícola Sur
El vino y su Industria; Lugar: Mendoza; Año: 2004 vol. 20 p. 28 - 42
LOPES, C.A.; RODRIGUEZ, M.E.; SANGORRÍN, M.P
Selección de cultivos de levaduras iniciadores de vinificación. Identificación y evaluación de la aptitud enológica de los aislamientos
El vino y su Industria; Lugar: Mnedoza; Año: 2004 vol. 35 p. 34 - 47
SANGORRIN, M.P.; ZAJONSKOSVKY, I.; CABALLERO, A.C.; GIRAUDO, M.R:
use of killer biotyping in an ecological survey of yeast in an old patagonian winery
WORLD JOURNAL OF MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY; Lugar: Berlin; Año: 2002
SANGORRIN, M.P.; MARTONE, C.B.; SANCHEZ, J.J.
Myofibril-bound serine protease and its endogenous inhibitor in mouse: extraction, partial characterization and effect on myofibrils
COMPARATIVE BIOCHEMISTRY AND PHYSIOLOGY. PART B, BIOCHEMISTRY & MOLECULAR BIOLOGY.; Lugar: Amsterdam; Año: 2002
SANGORRIN, M.P.; FOLCO, EJE; MARTONE, C.B.; SANCHEZ, J.J.
Purification and characterization of the endogenous inhibitor of protease I from muscle of white croaker, Micropogon opercularis
INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOCHEMISTRY AND CELLULAR BIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2001
SANGORRIN, M.P.; ZAJONSKOVSKY I; LOPES, C.A.; CABALLERO, A.C.
Killer behaviour in wild wine yeasts associated to Merlot and Malbec type musts spontaneously fermented from Northwestern Patagonia (Argentina).
JOURNAL OF BASIC MICROBIOLOGY; Lugar: Weinheim; Año: 2001
SANGORRIN, M.P.; MARTONE, C.B. ; SANCHEZ, J.J.
Identification of a myofibril-bound serine protease and its endogenous inhibitor in mouse skeletal muscle
INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOCHEMISTRY AND CELLULAR BIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2000