INVESTIGADORES
LOPES Christian Ariel
artículos
GONZÁLEZ FLORES M.; ORIGONE A.C.; BAJDA L.; RODRÍGUEZ M.E.; LOPES C.A.
Evaluation of cryotolerant yeasts for the elaboration of a fermented pear beverage in Patagonia: Physicochemical and sensory attributes
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2021 vol. 345
GUTIÉRREZ MACÍAS L.; GONZÁLEZ FLORES M.; ADAM M.C.; RODRÍGUEZ M.E.; QUEROL A.; BARRIO E.; LOPES C.A.; PÉREZ-TORRADO R.
Convergent adaptation of Saccharomyces uvarum to sulfite, an antimicrobial preservative widely used in human-driven fermentations
PLOS GENETICS; Lugar: San Francisco; Año: 2021
VILLALBA L.; MAZZUCCO M.B.; LOPES C.A.; GANGA M.A.; SANGORRÍN, MARCELA PAULA
Purification and characterization of Saccharomyces eubayanus killer toxin: Biocontrol effectiveness against wine spoilage yeasts
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2020 vol. 331
LUTZ M.C.; LOPES C.A.; SOSA M.C.; SANGORRÍN M.P.
Semi-commercial testing of native yeasts selected from north patagonia argentina for the biocontrol of pear postharvest decays
BIOLOGICAL CONTROL; Año: 2020
ANDREA ORIGONE; GONZÁLEZ FLORES, MELISA; RODRIGUEZ MARIA EUGENIA; QUEROL, AMPARO; LOPES CHRISTIAN ARIEL
INHERITANCE OF WINEMAKING STRESS FACTORS TOLERANCE IN Saccharomyces uvarum/S. eubayanus x S. cerevisiae ARTIFICIAL HYBRIDS AND ITS RELEVANCE FOR DESIGNING SELECTION PROTOCOLS UNDER CLIMATE CHANGE CONDITIONS
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2020
GONZÁLEZ FLORES M.; RODRÍGUEZ M.E.; PERIS D.; QUEROL A.; BARRIO E.; LOPES C.A.
Human-associated migration of Holarctic Saccharomyces uvarum strains to Patagonia
FUNGAL ECOLOGY; Año: 2020 vol. 48
LANGDON, QUINN K.; PERIS, DAVID; EIZAGUIRRE, JUAN I.; OPULENTE, DANA A.; BUH, KELLY V.; SYLVESTER, KAYLA; JARZYNA, MARTIN; RODRÍGUEZ, MARÍA E.; LOPES, CHRISTIAN A.; LIBKIND, DIEGO; HITTINGER, CHRIS TODD
Postglacial migration shaped the genomic diversity and global distribution of the wild ancestor of lager-brewing hybrids
PLOS Genetics; Lugar: San Francisco; Año: 2020 vol. 16
GONZÁLEZ FLORES, MELISA; RODRÍGUEZ, MARÍA EUGENIA; ORIGONE, ANDREA C.; OTEIZA, JUAN MARTÍN; QUEROL, AMPARO; LOPES, CHRISTIAN ARIEL
Saccharomyces uvarum isolated from patagonian ciders shows excellent fermentative performance for low temperature cidermaking
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL; Año: 2019 vol. 126
SU, YING; GAMERO, AMPARO; RODRÍGUEZ, MARÍA EUGENIA; LOPES, CHRISTIAN ARIEL; QUEROL, AMPARO; GUILLAMÓN, JOSÉ MANUEL
Interspecific hybridisation among diverse Saccharomyces species: A combined biotechnological solution for low-temperature and nitrogen-limited wine fermentations
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2019 vol. 310
SU, YING; ORIGONE, ANDREA CECILIA; RODRÍGUEZ, MARÍA EUGENIA; QUEROL, AMPARO; GUILLAMÓN, JOSÉ MANUEL; LOPES, CHRISTIAN ARIEL
Fermentative behaviour and competition capacity of cryotolerant Saccharomyces species in different nitrogen conditions
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2019 vol. 291 p. 111 - 120
GRAMISCI B.; LUTZ M.C.; LOPES C.A.; SANGORRÍN M.P.
Enhancing the efficacy of yeast biocontrol agents against postharvest pathogens through nutrient profiling and the use of other additives
BIOLOGICAL CONTROL; Lugar: Amsterdam; Año: 2018 vol. 121 p. 151 - 158
ORIGONE A.C.; RODRÍGUEZ M.E.; OTEIZA J.M.; AMPARO, QUEROL; LOPES C.A.
Saccharomyces cerevisiae x Saccharomyces uvarum hybrids generated under different conditions share similar winemaking features
YEAST; Año: 2018 vol. 35 p. 157 - 171
EIZAGUIRRE J.; PERIS D.; RODRÍGUEZ M.E.; LOPES C.A.; DE LOS RÍOS P.; HITTINGER C.; LIBKIND D.
Phylogeography of the wild Lager‐brewing ancestor (Saccharomyces eubayanus) in Patagonia
ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY; Lugar: Londres; Año: 2018
GONZÁLEZ FLORES M.; RODRÍGUEZ M.E.; OTEIZA J.M.; BARBAGELATA R.; LOPES, CHRISTIAN ARIEL
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2017
ORIGONE A.C.; DEL MÓNACO S.; AVILA J.; GONZÁLEZ FLORES M.; RODRÍGUEZ M.E.; LOPES, CHRISTIAN ARIEL
Tolerance to winemaking stress conditions of Patagonian strains of Saccharomyces eubayanus and Saccharomyces uvarum
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY; Lugar: Londres; Año: 2017
RODRÍGUEZ M.E.; PÉREZ-TRAVÉS, L.; SANGORRÍN M.P.; BARRIO E.; QUEROL A.; LOPES, CHRISTIAN ARIEL
Saccharomyces uvarum is responsible for the traditional fermentation of apple chicha in Patagonia
FEMS YEAST RESEARCH; Lugar: Londres; Año: 2017
DEL MÓNACO S.; RODRÍGUEZ M.E.; LOPES C.A.
Pichia kudriavzevii as a representative yeast of North Patagonian winemaking terroir
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2016
VILLALBA L.; SÁEZ J.S.; DEL MÓNACO S.; LOPES C.A.; SANGORRÍN M.P.
TdKT, a new killer toxin produced by Torulaspora delbrueckii effective against wine spoilage yeasts
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2016 vol. 217 p. 94 - 100
PÉREZ-TRAVÉS, L.; LOPES C.A.; GONZÁLEZ R.; BARRIO E.; QUEROL A.
Physiological and genomic characterisation of Saccharomyces cerevisiae hybrids with improved fermentation performance and mannoprotein release capacity
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2015 vol. 205 p. 30 - 40
PÉREZ-TRAVÉS, L.; LOPES C.A.; BARRIO E.; QUEROL A.
Study of the stabilization process in Saccharomyces intra- and interspecific hybrids in fermentation conditions
INTERNATIONAL MICROBIOLOGY; Lugar: Barcelona; Año: 2014 vol. 17 p. 213 - 224
PÉREZ-TRAVÉS, L.; LOPES C.A.; QUEROL A.; BARRIO E.
On the complexity of the Saccharomyces bayanus taxon: hybridization and potential hybrid speciation
PLOS ONE; Lugar: San Francisco; Año: 2014 p. 1 - 14
RODRÍGUEZ M.E.; PÉREZ-TRAVÉS, L.; SANGORRÍN M.P.; BARRIO E.; LOPES C.A.
Saccharomyces eubayanus and Saccharomyces uvarum associated with the fermentation of Araucaria araucana seeds in Patagonia
FEMS YEAST RESEARCH; Lugar: Londres; Año: 2014 vol. 14 p. 948 - 965
LUTZ M.C.; LOPES C. A.; RODRÍGUEZ M.E.; SOSA M.C.; SANGORRÍN M.P.
Efficacy and putative mode of action of native and commercial antagonistic yeasts against postharvest pear pathogens
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Amsterdam; Año: 2013 vol. 164 p. 166 - 172
SANGORRÍN M.P.; GARCÍA, V.; LOPES C.A.; SÁEZ J.S.; MARTÍNEZ, C.; GANGA M.A.
Molecular and physiological comparison of spoilage wine yeasts
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY; Lugar: Londres; Año: 2013 vol. 114 p. 1066 - 1074
PÉREZ-TRAVÉS, L.; LOPES C.A.; BARRIO E.; QUEROL A.
Evaluation of different genetic procedures for the generation of artificial hybrids in Saccharomyces genus for winemaking
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Lugar: Torino; Año: 2012 vol. 156 p. 102 - 111
PERIS D.; LOPES C.A.; BELLOCH C.; QUEROL A.; BARRIO E.
Comparative genomics among Saccharomyces cerevisiae x Saccharomyces kudriavzevii natural hybrid strains isolated from wine and beer reveals different origins
BMC GENOMICS; Lugar: Londres; Año: 2012 vol. 13 p. 407 - 420
PERIS D.; LOPES C.A.; ARIAS A.; BARRIO E.
Reconstruction of the evolutionary history of Saccharomyces cerevisiae x S. kudriavzevii hybrids based on multilocus sequence analysis
PLOS ONE; Lugar: San Francisco; Año: 2012 vol. 7 p. 1 - 14
LUTZ M.C.; LOPES C.A.; SOSA M.C.; SANGORRÍN M.P.
New improved strategy for the selection of cold adapted antagonist yeasts to control postharvest pear diseases
BIOCONTROL SCIENCE AND TECHNOLOGY; Lugar: Londres; Año: 2012 vol. 22 p. 1465 - 1483
SÁEZ J.S.; LOPES C.A.; KIRS V.; SANGORRÍN M.P.
Production of volatile phenols by Pichia manshurica and P. membranifaciens isolated from grapes and wine cellars from Patagonia
FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2011 vol. 28 p. 503 - 509
ROBIGLIO A.; SOSA M.C.; LUTZ M.C.; LOPES C.A.; SANGORRÍN M.P.
Yeast biocontrol of fungal spoilage of pears stored at low temperature
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2011 vol. 147 p. 211 - 216
LUTZ M.C.; ROBIGLIO A.; SOSA M.C.; LOPES C.A.; SANGORRÍN M.P.
Two Selection Strategies of Epiphytic Native Yeasts with Potential Biocontrol Capacity against Postharvest Pear Pathogens in Patagonia
ACTA HORTICULTURAE; Año: 2011
LOPES C.A.; BARRIO E.; QUEROL A.
Natural hybrids of S. cerevisiae x S. kudriavzevii share alleles with European wild populations of Saccharomyces kudriavzevii
FEMS Yeast Research; Año: 2010 vol. 10 p. 412 - 421
SÁEZ J.S.; LOPES C.A.; KIRS V.; SANGORRÍN M.P.
Enhanced volatile phenols in wine fermented with Saccharomyces cerevisiae and spoiled with Pichia guilliermondii and Dekkera bruxellensis
LETTERS IN APPLIED MICROBIOLOGY; Año: 2010 vol. 51 p. 170 - 176
LOPES C.A.; SANGORRÍN M.P.
Optimization of killer assays for yeast selection protocols
REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGíA; Año: 2010 vol. 42 p. 298 - 306
RODRÍGUEZ M.E.; LOPES C.A.; VALLÉS S.; CABALLERO A.C.
Characterization of alpha-rhamnosidase activity from a Patagonian Pichia guilliermondii wine strain
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY; Año: 2010 vol. 109 p. 2206 - 2213
ROBIGLIO A.; SOSA M.C.; LUTZ M.C.; LOPES C.A.; SANGORRÍN M.P.
Levaduras nativas: potenciales biocontroladoras de podredumbres postcosecha en pera
Boletín Electrónico de la Facultad de Ciencias Agrarias, UNComahue; Año: 2010 p. 1 - 5
RODRÍGUEZ M.E.; LOPES C.A.; BARBAGELATA R.; BARDA N.B.; CABALLERO A.C.
Influence of C. pulcherrima Patagonian strain on alcoholic fermentation behaviour and wine aroma
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2010 vol. 138 p. 19 - 25
SOSA M.C.; ROBIGLIO A.; LUTZ M.C.; LOPES C.A.; SANGORRÍN M.P.
Podredumbres de postcosecha en pera: búsqueda de posibles antagonistas biológicos
Boletín electrónico de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional del Comahue; Año: 2010 p. 1 - 4
LOPES C. A.; JOFRÉ V.; SANGORRÍN M.P.
Spoilage yeasts in Patagonian winemaking: molecular and physiological features of Pichia guilliermondii indigenous isolates
REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGíA; Lugar: Buenos Aires ; Año: 2009 vol. 41 p. 177 - 184
LOPES C. A.; SÁEZ J.S.; SANGORRÍN M.P.
Differential response of Pichia guilliermondii spoilage isolates to biological and physical-chemical factors prevailing in Patagonian wine fermentations
CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY; Año: 2009 vol. 5 p. 801 - 809
SÁEZ J.S.; LOPES C.A.; CONSTANZO M; CABALLERO A.C.; SANGORRÍN M.P.
Analisis comparado de la diversidad genetica y la sensibilidad killer de Brettanomyces bruxellensis y Pichia guilliermondii de uvas y vinos de la Patagonia
Enologia; Año: 2008 vol. V p. 1 - 14
SANGORRÍN M.; LOPES C. A.; JOFRÉ V.; QUEROL A.; CABALLERO A. C.
Spoilage yeasts from Patagonian cellars: characterization and potential biocontrol based on killer interactions
WORLD JOURNAL OF MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY; Año: 2008 vol. 24 p. 945 - 953
SANGORRÍN M.; LOPES C. A.; GIRAUDO M. R.; CABALLERO A. C.
Diversity and killer behaviour of indigenous yeasts isolated from the fermentation vats surfaces in four patagonian wineries
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY; Año: 2007 vol. 119 p. 351 - 357
M. P. SANGORRÍN; C. A. LOPES; A. RIVERO; A. C. CABALLERO
Identificación rápida y sensibilidad a toxinas killer de levaduras aisladas de micosis no sistémicas
REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGíA; Año: 2007 vol. 39 p. 1 - 7
M. P. SANGORRÍN; C. A. LOPES; C. BELLOCH; A. QUEROL; A. C. CABALLERO
Candida patagonica sp.nov., a new species of yeast from cellar surfaces
ANTON LEEUW INT. J. G.; Año: 2007 vol. 92 p. 77 - 81
C. A. LOPES; M. E. RODRÍGUEZ; M. P. SANGORRÍN; A. QUEROL; A. C. CABALLERO
Patagonian wines: the selection of an indigenous yeast starter
JOURNAL OF INDUSTRIAL MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY; Año: 2007 vol. 34 p. 539 - 546
C. A. LOPES; M. E. RODRÍGUEZ; M. SANGORRÍN; A. QUEROL; A. C. CABALLERO
Patagonian wines: implantation of an indigenous strain of Saccharomyces cerevisiae in fermentations conducted in traditional and modern cellars
JOURNAL OF INDUSTRIAL MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY; Año: 2007 vol. 34 p. 139 - 149
M. E. RODRÍGUEZ; C. A. LOPES; S. VALLÉS; M.R. GIRAUDO; A. C. CABALLERO
Selection and preliminary characterization of β-glycosidases producer Patagonian wild yeasts
ENZYME AND MICROBIAL TECHNOLOGY; Año: 2007 vol. 41 p. 812 - 820
C. A. LOPES; T. L. LAVALLE; A. QUEROL; A. C. CABALLERO
Combined use of killer biotype and mtDNA-RFLP patterns in a patagonian wine Saccharomyces cerevisiae diversity study
ANTON LEEUW INT. J. G.; Año: 2006 vol. 89 p. 147 - 156
LOPES C. A.; RODRÍGUEZ M. E.; QUEROL A.; BRAMARDI S.; CABALLERO A. C.
Relationship between molecular and enological features of patagonian wine yeasts: relevance in selection protocols
WORLD JOURNAL OF MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY; Año: 2006 vol. 22 p. 827 - 833
LOPES C. A.; SANGORRÍN M.; MARONGIU R.; CABALLERO A.
Levaduras killer como potenciales agentes de control de contaminantes de bodegas Patagónicas
Enologia; Año: 2006 vol. 3 p. 44 - 49
RODRÍGUEZ M. E.; LOPES C. A.; SANGORRÍN M.; GIRAUDO M. R.; CABALLERO A. C.
Las levaduras y el aroma de los vinos. Monitoreo, tipificación y selección de levaduras indígenas de la Patagonia de origen enológico portadoras de actividades glicosidasas
El vino & su industria; Lugar: Mendoza; Año: 2005 vol. 4 p. 6 - 30
SANGORRÍN M.; GIRAUDO M. R.; CABALLERO A. C.; RODRÍGUEZ M. E.; LAVALLE L.; ZAJONSKOVSKY I.; LOPES C. A.; BARBAGELATA R.; MARICONDA L.; ARCUCCI G.; MÉNDEZ P.
Hacia la diferenciación y protección de vinos Patagónicos. Diversidad de levaduras nativas de la Región Vitivinícola Sur
El vino & su industria; Lugar: Mendoza; Año: 2004 vol. 3 p. 56 - 68
LOPES C. A.; RODRÍGUEZ M. E.; SANGORRÍN M.
Selección de cultivos de levaduras iniciadores de vinificación. Identificación y evaluación de la aptitud enológica de los aislamientos
El vino & su industria; Lugar: Mendoza; Año: 2004 vol. 3 p. 34 - 47
M: E. RODRÍGUEZ; C. A. LOPES; M. VAN BROOCK; S. VALLES; D. RAMÓN; A. CABALLERO
Screening and typing of Patagonian wine yeasts for glycosidase activity
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY; Año: 2004 vol. 96 p. 84 - 95
C. A. LOPES; M. VAN BROOCK; A. QUEROL; A. C. CABALLERO
Saccharomyces cerevisiae wine yeast populations in a cold region in Argentinean Patagonia. A study at different fermentation scales
JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY; Año: 2002 vol. 93 p. 608 - 615
M. P. SANGORRÍN; I. E. ZAJONSKOVSKY; C. A. LOPES; M. E. RODRIGUEZ; M. VAN BROOCK; A. C. CABALLERO
Killer behaviour in Wild Wine Yeasts Associated to Merlot and Malbeck Type Musts Spontaneously Fermented from Northwestern Patagonia (Argentina)
JOURNAL OF BASIC MICROBIOLOGY; Año: 2001 vol. 41 p. 105 - 113