INVESTIGADORES
LESPINARD Alejandro Rafael
artículos
GILL, T.R.; LANTERI, M.N.; LESPINARD, A.R.
Reducción de Sodio en Quesos Cremosos: Diseño del Proceso de Salado mediante Simulación Computacional
TECNOLOGIA LACTEA LATINO AMERICANO; Lugar: Buenos Aires; Año: 2023 vol. 127 p. 46 - 53
BADIN, EMILIANO EMANUEL; AUGUSTO, PEDRO ESTEVES DUARTE; QUEVEDO-LEON, ROBERTO AGUSTÍN; IBARZ, ALBERT; RIBOTTA, PABLO DANIEL; LESPINARD, ALEJANDRO RAFAEL
Raspberry pulp pasteurization: Computational fluid dynamics modeling and experimental validation of color and bioactive compound retention
JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING; Año: 2023
BADIN, E.E.; MERCATANTE, M.M.; MASCHERONI, R.H.; QUEVEDO-LEON, R.; IBARZ, A.; RIBOTTA, P.D.; LESPINARD, A.R.
Effect of pasteurization on color, ascorbic acid and lycopene of crushed tomato: A computational study with experimental validation
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING; Año: 2023 vol. 337
QUEVEDO-LEÓN, ROBERTO; BASTIAS-MONTES, JOSÉ MIGUEL; UQUICHE, EDGAR; LESPINARD, ALEJANDRO; MUÑOZ-FARIÑA, OCIEL; ESPINOZA-TELLEZ, TEÓFILO
Quality changes in Murta (Ugni molinae) under frozen home storage
AgroScience Research; Año: 2023 vol. 1 p. 13 - 20
GILL, T.R.; ALLASIA, H.; HOUGH, G.E.; LANTERI, M.N.; LESPINARD, A.R.
Influence of partial substitution of NaCl with KCl on the sensory characteristics of Port Salut cheese
AgroScience Research; Año: 2023 vol. 1 p. 21 - 25
ALMIRON, C.C.; BADIN, E.E.; CASET, M.L.; ROMERO, A.M.; LESPINARD, A.R.; YARYURA, P.M.
Plants growth-promoting bacteria improves fruit yield and quality of tomato(Solanum lycopersicum)
BIOCELL; Lugar: Mendoza; Año: 2021 vol. 45 p. 50 - 50
N. GARIMANO; L.I. DIAZ VERGARA; A.D. KIM; E.E. BADIN; S. SODERO; A.M. BERNAL; D.D. GONZALEZ; M.M. AMARAL; A.R. LESPINARD; C. PORPORATTO; M.A. MONTENEGRO; M.S. PALERMO; M. LARZABAL; A.A. CATALDI; C. IBARRA; F. SACERDOTI
Preservation of protective capacity of hyperimmune anti-Stx2 bovine colostrum against enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 pathogenicity after pasteurization and spray-drying processes
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE; Lugar: Champaign, Illinois; Año: 2021 vol. 104 p. 5229 - 5238
B. RONCEROS; DÍAZ D.; J.M. BASTÍAS-MONTES; O. MUÑOZ-FARIÑA; A. R. LESPINARD; T. ESPINOZA-TELLEZ; R. QUEVEDO-LEÓN
Shelf life of barley shoots chlorophyll under four frozen-storage conditions
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION; Lugar: Londres; Año: 2021
BADIN, E.E.; QUEVEDO-LEON, R.; IBARZ, A.; RIBOTTA, P.D.; LESPINARD, A.R.
Kinetic Modeling of Thermal Degradation of Color, Lycopene, and Ascorbic Acid in Crushed Tomato
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY; Año: 2021 vol. 14 p. 324 - 333
BADIN, E.E.; ROSSI, Y.E.; MONTENEGRO, M.A.; IBARZ, A.; RIBOTTA, P.D.; LESPINARD, A.R.
Thermal processing of raspberry pulp: effect on the color and bioactive compounds
FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING; Año: 2020 vol. 124 p. 469 - 477
A. R. LESPINARD; J. R. ARBALLO; E.E. BADIN; R. H. MASCHERONI
Comparative Study between Conventional and Microwave-assisted Pasteurization of Packaged Milk by Finite Element Modeling
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION; Lugar: Londres; Año: 2019
LESPINARD, ALEJANDRO R.; BADIN, EMILIANO E.; SANTOS, MARÍA V.; MASCHERONI, RODOLFO H.
Computational fluid dynamics analysis on natural convective heating of bottled liquid food during pasteurization: Effect of container orientation
JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING; Año: 2019 vol. 42
SCHVEZOV C.A.; A. R. LESPINARD; ROSENBERGER M.R.
Modeling of Heat Transfer of a Laminar Flow Across a Cylinder
MECANICA COMPUTACIONAL; Lugar: Santa Fe; Año: 2018 vol. 36 p. 2186 - 2200
A. R. LESPINARD; J. R. ARBALLO; R. H. MASCHERONI
Simulación del Proceso de Pasteurización de leche por Microondas y por Inmersión. Análisis Comparativo del Tipo de Tratamiento y Orientación del Envase
MECANICA COMPUTACIONAL; Lugar: Santa Fe; Año: 2016 vol. 34 p. 1843 - 1858
A. R. LESPINARD; J. R. ARBALLO; F. J. TAUS; R. H. MASCHERONI
Multi-objective optimization of the pasteurization process of pumpkin cubes packaged in glass jars
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD ENGINEERING; Año: 2015 vol. 11 p. 679 - 689
A. R. LESPINARD; J. BON; J.A. CÁRCEL; J. BENEDITO; R. H. MASCHERONI
Effect of Ultrasonic-Assisted Blanching on Size Variation, Heat
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY; Lugar: Berlin; Año: 2015 vol. 8 p. 41 - 53
A. R. LESPINARD; R.H. MASCHERONI
SIMULACIÓN NUMÉRICA DE LOS PERFILES DE TEMPERATURA Y VELOCIDAD DURANTE LA PASTEURIZACIÓN DE ALIMENTOS LÍQUIDOS VISCOSOS. EFECTO DE LA ORIENTACIÓN DEL ENVASE
MECANICA COMPUTACIONAL; Año: 2014 vol. 33 p. 3347 - 3360
A. R. LESPINARD; M. BERNASKI; G. RECAGNO BROWNING; R. H. MASCHERONI
MODELADO MATEMÁTICO Y SIMULACIÓN DE LA FENOMENOLOGÍA FÍSICA EN LOS NIÑOS DE LLULLAILLACO
Comechingonia Virtual; Lugar: Córdoba; Año: 2013 vol. VII p. 119 - 153
A. R. LESPINARD; J. BON; J.A. CÁRCEL; J. BENEDITO; R.H. MASCHERONI
MODELADO DE LA TRANSFERENCIA DE CALOR E ÍNDICES DE CALIDAD DURANTE EL ESCALDADO CONVENCIONAL Y ASISTIDO POR ULTRASONIDOS DE CHAMPIÑONES
MECANICA COMPUTACIONAL; Año: 2013 vol. XXXI p. 3181 - 3192
A. R. LESPINARD; R.H. MASCHERONI
Influence of the geometry aspect of jars on the heat transfer and flow pattern during sterilization of liquid foods
JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING; Año: 2012 vol. 35 p. 751 - 762
A. R. LESPINARD; M. BERNASKI; G. RECAGNO BROWNING; R. H. MASCHERONI
Modelado matemático de la dinámica física de los Niños del Llullaillaco
MECANICA COMPUTACIONAL; Año: 2012 vol. 31 p. 2013 - 2029
A. R. LESPINARD; R. R. BAMBICHA; R. H. MASCHERONI
Quality Parameters Assessment in Kiwi Jam during Pasteurization. Modelling and Optimization of the Thermal Process
FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING; Año: 2012 vol. 90 p. 799 - 808
M.V. SANTOS; A. R. LESPINARD
Numerical Simulation of Mushrooms during freezing using the FEM and an enthalpy: Kirchhoff formulation
HEAT AND MASS TRANSFER; Año: 2011 vol. 47 p. 1671 - 1683
M.V. SANTOS; A. R. LESPINARD; R. H. MASCHERONI; A. CALIFANO; N. ZARITZKY
Prediction of freezing times in vegetables using the FEM and an Enthalpy and Kirchhoff Formulation
MECANICA COMPUTACIONAL; Año: 2010 vol. 29 p. 5849 - 5862
A. R. LESPINARD; R. H. MASCHERONI
Simulación numérica de la transferencia de calor y materia durante la esterilización de conservas de champiñon
MECANICA COMPUTACIONAL; Año: 2010 vol. 29 p. 5587 - 5597
A. R. LESPINARD; R. R. BAMBICHA; M. E. AGNELLI; R. H. MASCHERONI
Modelado de la transferencia de calor y variación de índices de calidad en mermeladas durante el proceso de pasteurización
MECANICA COMPUTACIONAL; Año: 2009 vol. 28 p. 3067 - 3077
A. R. LESPINARD; S. M. GOÑI; P. R. SALGADO; R. H. MASCHERONI
Experimental determination and modelling of size variation, heat transfer and quality indexes during mushroom blanching
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING; Año: 2009 vol. 92 p. 8 - 17
A. R. LESPINARD; P. R. SALGADO; R. H. MASCHERONI
Simulación numérica de los perfiles de temperatura y velocidad durante la esterilización de alimentos líquidos envasados en frascos. Análisis de la orientación del frasco e influencia del espacio de cabeza
MECANICA COMPUTACIONAL; Año: 2008 vol. 27 p. 1581 - 1589
A. R. LESPINARD; P. R. SALGADO; R. H. MASCHERONI
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars
LATIN AMERICAN APPLIED RESEARCH; Año: 2008 vol. 38 p. 273 - 278
A. R. LESPINARD; S. M. GOÑI; R. H. MASCHERONI
Escaldado de hongos (Agaricus bisporus). Simulación por elementos finitos utilizando utilizando geometrías 2D axisimétricay 3D con y sin malla móvil.
MECANICA COMPUTACIONAL; Año: 2007 vol. 26 p. 3590 - 3602
E. GROPPELLI; O. GIAMPAOLI; E. MARONI; A. LESPINARD; J. MUESATI
Puesta en marcha del biodigestor anaeróbico para el tratamiento de residuos sólidos orgánicos en la comuna de Emilia (Pcia. de Santa Fe)
Ingeniería Sanitaria y Ambiental; Lugar: Buenos Aires; Año: 2004 vol. 73 p. 36 - 41